Какво означава да си почетен консул на чужда държава в България?

Дали е "статут без юридическа и дипломатическа стойност", сравнима с титлата "заслужил майстор на международното положение" (по Тошко Йорданов)?

Или е "престижна, важна и мазна" позиция от "специално списъче", до която изключително трудно може да се добере човек без правилните връзки във властта (по Татяна Дончева)? 

Номинацията на Петър Илиев за вътрешен министър хвърли светлина върху "клуба" от хора, сред които няма случайни имена и случайни интереси. Там е и първият кандидат за премиер на ИТН Николай Василев (почетен консул на Словения), Цветелина Бориславова (Исландия), адв. Иван Тодоров (Антигуа и Барбуда), Георги Гергов (Русия), Максим Бехар (Сейшелите), Петър Манджуков (Узбекистан), Пламен Бобоков (Украйна), новият председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев (Кения) и др.

Бивши почетни консули са Иво Прокопиев, проф. Стоян Денчев (УниБИТ) и покойният собственик на пивоварната "Леденика" Михаил Михов "Мишо Бирата", който беше един от героите в записите "Ало, Ваньо" от първите години на кабинета на ГЕРБ. 

Обща снимка на част от членовете на Асоциацията на почетните консули в България, в която членува и Петър Илиев.

Последната добила публичност номинация беше тази на Виолета Сечкова за почетен консул на Южна Корея в последните месеци на кабинета "Борисов 3".   

Почетният консул не е щатен дипломат, но това не означава, че позицията му е лишена от юридическа и дипломатическа стойност.

Напротив - притежателят на този статут има правото да продължи да упражнява търговската си дейност, което не би било разрешено, ако заемаше длъжност в структурата на МВнР. 

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Почетният консул осъществява своята дейност в интерес на развитието и стимулирането на двустранните икономически, търговски, културни и научни отношения между Република България и съответната държава. Според Тошко Йорданов - Петър Илиев няма фирми в Барбадос, не управлява барбадоски фирми в България и не може да се смята, че има обвързаност с чуждата държава.

Извън личните уверения на Илиев, че работи за развитието на връзките между България и карибските страни и че се познава с ключови фигури от правителството на Барбадос, няма публично достъпни свидетелства за успехите му в това направление. Оказа се, че регистърът с почетни консули на островната държава в чужбина е пропуснал да включи името на представителя си в България.  

Червените дипломатически номера на автомобилите на почетните консули са само една от привилегиите им.

Консулските им помещения (обикновено офисите на фирмите на съответния консул) са неприкосновени, освободени са от държавни, районни и общински данъци и такси, с изключение на тези, събирани като възнаграждение за оказани конкретни услуги. Неприкосновена е и кореспонденцията им, както и архивът и документите на канцеларията. 

Приемащата държава осигурява на всички членове на консулството свобода на движение и пътуване на нейна територия.   

Всички предложения за назначаване на почетни консули в България се докладват на Министерски съвет от министъра на външните работи, а за да бъде одобрен, кандидатът трябва да бъде предложен от властите на съответната държава. В случая с Петър Илиев - назначението е станало по време на служебното правителство на Огнян Герджиков (2017), докладвано от Ради Найденов като външен министър. 


Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?