Руските авиокомпании - включително най-големият превозвач "Аерофлот" - са започнали да разглобяват самолети, за да си набавят нужните резервни части за ремонт. Причината е, че от началото на войната в Украйна руската авиоиндустрия беше поставена под санкции и вече не може да си доставя необходимите компоненти, за да гарантира сигурността на полетите.

Това съобщава "Ройтерс", като посочва, че мярката е в съответствие с официалните препоръки на руското правителство с цел да се запази летателната способност на останалите самолети, произведени извън Русия, поне до 2025 г. Министерството на транспорта и "Аерофлот" не са отговорили на поканите за коментар, като нито отричат, нито потвърждават информацията.

Според анонимен източник на медията - поне един руски Сухой Суперджет 100 и един Airbus A350, използвани от "Аерофлот", са заземени и се разглобяват. Той твърди, че Airbus-ът е "почти чисто нов". Сухой се произвеждат в Русия, но също са силно зависими от достъп до вносни части.

Други два самолета на превозвача са използвани като източник за оборудване, което е прехвърлено в няколко Boeing 737 и Airbus A320, оперирани от руската компания.

Reuters цитират западен авиационен експерт, според когото е въпрос на време да се "канибализират" самолетите, които се намират на руска територия. Новите поколения машини имат технологии, които трябва да бъдат непрекъснато обновявани.

Според медията - една година след влизането в сила на санкциите, руските авиокомпании ще бъдат сериозно затруднени да поддържат обслужването на модерните си самолети дори на фона на "силно развитата и компетентна инженерна база в Русия".

Използването на резервни части от стари самолети не е нещо извънредно за индустрията, но обикновено се случва в много по-малък мащаб от прогнозирания за руския пазар и се дължи най-често на финансови затруднения.

Разглобените самолети биха могли отново да бъдат приведени в оперативна готовност, ако отнетите части бъдат върнати, но това не означава задължително, че ще могат да се върнат на световните пазари.

Почти 80% от флотилията на "Аерофлот" се състои от модели на Boeing (134 броя) и Airbus (146 броя), наред с близо 80 Сухой Суперджет 100. Поне 50 машини на авиокомпанията не са летяли от края на юли, а три от седемте Airbus A350 са на земята от около 3 месеца, според данни на FlightRadar24.

Снабдяването с части от компании в Азия или Близкия изток също не е опция, защото рискуват да попаднат под вторични санкции, ако сътрудничат на руските превозвачи.

Всеки компонент от самолетите има свой уникален номер и ако крайният им купувач по документи е руска авиокомпания, никой няма да се съгласи да направи доставката, нито Китай, нито Дубай, твърди източник на Reuters.

От края на февруари руските авиокомпании летят до много по-ограничен брой дестинации, след като западните държави затвориха небето си за техни граждански и военни полети.

"Аерофлот" отчита 22% спад в трафика за второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.