Руските авиокомпании - включително най-големият превозвач "Аерофлот" - са започнали да разглобяват самолети, за да си набавят нужните резервни части за ремонт. Причината е, че от началото на войната в Украйна руската авиоиндустрия беше поставена под санкции и вече не може да си доставя необходимите компоненти, за да гарантира сигурността на полетите.

Това съобщава "Ройтерс", като посочва, че мярката е в съответствие с официалните препоръки на руското правителство с цел да се запази летателната способност на останалите самолети, произведени извън Русия, поне до 2025 г. Министерството на транспорта и "Аерофлот" не са отговорили на поканите за коментар, като нито отричат, нито потвърждават информацията.

Според анонимен източник на медията - поне един руски Сухой Суперджет 100 и един Airbus A350, използвани от "Аерофлот", са заземени и се разглобяват. Той твърди, че Airbus-ът е "почти чисто нов". Сухой се произвеждат в Русия, но също са силно зависими от достъп до вносни части.

Други два самолета на превозвача са използвани като източник за оборудване, което е прехвърлено в няколко Boeing 737 и Airbus A320, оперирани от руската компания.

Reuters цитират западен авиационен експерт, според когото е въпрос на време да се "канибализират" самолетите, които се намират на руска територия. Новите поколения машини имат технологии, които трябва да бъдат непрекъснато обновявани.

Според медията - една година след влизането в сила на санкциите, руските авиокомпании ще бъдат сериозно затруднени да поддържат обслужването на модерните си самолети дори на фона на "силно развитата и компетентна инженерна база в Русия".

Използването на резервни части от стари самолети не е нещо извънредно за индустрията, но обикновено се случва в много по-малък мащаб от прогнозирания за руския пазар и се дължи най-често на финансови затруднения.

Разглобените самолети биха могли отново да бъдат приведени в оперативна готовност, ако отнетите части бъдат върнати, но това не означава задължително, че ще могат да се върнат на световните пазари.

Почти 80% от флотилията на "Аерофлот" се състои от модели на Boeing (134 броя) и Airbus (146 броя), наред с близо 80 Сухой Суперджет 100. Поне 50 машини на авиокомпанията не са летяли от края на юли, а три от седемте Airbus A350 са на земята от около 3 месеца, според данни на FlightRadar24.

Снабдяването с части от компании в Азия или Близкия изток също не е опция, защото рискуват да попаднат под вторични санкции, ако сътрудничат на руските превозвачи.

Всеки компонент от самолетите има свой уникален номер и ако крайният им купувач по документи е руска авиокомпания, никой няма да се съгласи да направи доставката, нито Китай, нито Дубай, твърди източник на Reuters.

От края на февруари руските авиокомпании летят до много по-ограничен брой дестинации, след като западните държави затвориха небето си за техни граждански и военни полети.

"Аерофлот" отчита 22% спад в трафика за второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023