Европейската комисия е потвърдила, че АЕЦ "Белене" ще се нуждае от нов лиценз, какъвто до момента не е поискан от българска страна, съобщи Euroactiv.

В писмо от ЕК към медията е заявено, че въпреки подновяването на проекта през юни 2018 година по информация на Комисията до момента не са предприети действия във връзка с регулаторния процес.

В него се посочва още, че направеното от 2007 година не е актуално и е нужно ново съобщение съгласно член 41 от Договора за Евратом, а не допълнение към старото, като това е съобщено през 2019 г. на енергийния министър Теменужка Петкова.

На 18 юни властите в София съобщиха, че руската държавна корпорация "Росатом" е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", като тогава Петкова каза, че българската държава ще участва в него с оборудване и лицензирана площадка. Нещо, което се оказва невярно, съдейки по становището на ЕК.

От Европейската комисия споделят още, че поканата за заявяване на интерес не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на "Белене". Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена