АЕЦ "Козлодуй" оттегли съдебния иск за 500 хил. лв. срещу служителка Снимка: © Nova

АЕЦ "Козлодуй" оттегля заведения иск за 500 000 лв. срещу бившата си служителка Наталия Станчева, съобщават от централата.

Това се е случило след намесата на министъра на енергетиката Румен Радев, предизвикана от общественото недоволство след новината за абсурдния процес.

Искът е заведен през юли 2023 г. от предишното ръководство на АЕЦ "Козлодуй", след като Станчева, която е била медицинска сестра в централата, разкрива, че службата по трудова медицина на територията на ядрената централа е превърната в поликлинка, без това да е официално разрешено.

АЕЦ "Козлодуй" води дело-шамар за половин милион лева срещу бивша медсестра

Разкритията са били направени на базата на предоставени по Закона за достъп до информация данни.

"Оказа се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" съществува незаконно лечебно заведение, което се състои от 10 лекарски кабинета, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип на самата площадка в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ "Козлодуй", обяснява сестрата. И припомня, че дружеството е с предмет на дейност производство на електрическа енергия, само че предлага медицински услуги с обявен ценоразпис, без да е регистрирано по Закона за лечебните заведения. "Това си е бизнес", казва Станчева.

След разкритията няколко проверки на институциите потвърждават нарушенията в АЕЦ "Козлодуй", Министерството на здравеопазването сезира и прокуратурата, но няма данни какво е развитието по този сигнал. От атомната централа обаче завеждат дело-шамар срещу Станчева и нейната майка, която е подавала заявленията за достъп до обществена информация.

След обсъждане от сегашното ръководство на централната е станало ясно, че размерът на иска е твърде висок.

"След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията", посочват в съобщение от централата.

За оттегляне на жалбата, характерна за т.нар. дела-шамари, вече призоваха от Асоциацията на европейските журналисти и от "Програма Достъп до информация", която миналата година отличи Станчева за разкритията.

Директорът на фондацията и известен адвокат Александър Кашъмов сравни иска, заведен от АЕЦ "Козлодуй”", с рекордния иск на застрахователната компания "Лев Инс" срещу електронното издание "Медиапул". Преди няколко дни Софийският градски съд претенциите на компанията срещу медията.

"Лев Инс" загуби делото-шамар срещу "Медиапул" за 1 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024