АЕЦ "Козлодуй" води дело-шамар за половин милион лева срещу бивша медсестра

Абсурден съдебен иск за 500 000 лв. е заведен от ръководството на АЕЦ "Козлодуй" срещу бивша служителка на централата, която е сигнализирала за административни нарушения.

Това става ясно от информация на Асоциацията на европейските журналисти, които призовават дружеството да оттегли жалбата, типична за т.нар. дела-шамари.

Характерното за тях е, че целят да сплашат ответника, като го затрупат със високи съдебни разноски, а не задължително да стигнат до успешен финал. Затова и размерът на иска е толкова висок.

Делото за обезщетение в размер на половин милион е заведено срещу Наталия Станчева и нейната майка. Станчева е бивша медицинска сестра в АЕЦ "Козлодуй", която е разкрила, че в централата работи нерегистрирана поликлиника в нарушение на Закона за лечебните заведения. В резултат на нейната активност - централата е принудена да спре работата на ДКЦ-то, докато не го узакони.

Сега централата я контраатакува, като я обвинява в "злоупотреба с права по чл. 56 и чл. 45 от Конституцията на Република България", защото е подала 40 искания за достъп до обществена информация.

За справка:

  • чл. 45. - "Гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи"
  • чл. 56. - "Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник"

Не е ясно как човек би могъл да "злоупотреби" с правото си на защита, а Законът за достъп до обществена информация позволява на всеки гражданин на Република България да подава искания до задължените институции.

Ограничение на достъпа до информация има само ако то може да наруши правата и доброто име на други лица, националната сигурност, обществени ред, здравето на гражданите и морала.

В случая - АЕЦ "Козлодуй" твърди, че разкритията на Станчева за поликлиниката били довели до сериозно увреждане на фирмената репутация и до "безпокойство" сред служителите в администрацията, които били длъжни да отговарят на "непрестанни телефонни обаждания от страна на жалбоподателите".

Според централата - това поведение било "недобросъвестно" и преследвало други цели - "вероятно да се урони престижът и репутацията на централата".

Всъщност, информацията, която тя е изнесла по законен ред, е потвърдена и от проверки на контролни органи - т.е. ако някой изобщо уронва репутацията на централата, то това би трябвало да е отговорният за неуредения правен статут на ведомствената здравна служба.

Директорът на Програма достъп до информация Александър Кашъмов сравнява този иск с делото на "Лев Инс" срещу "Медиапул".

"Това е абсурдно. Гражданката е упражнявала свое основно право да получава и разпространява информация. Това са действия в обществен интерес... Редица медии са публикували информацията, предприети са мерки от държавни органи, т.е. сигналите на Станчева не са били неоснователни", казва той.

Станчева и майка ѝ би трябвало да попаднат под закрилата на новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, който въвежда едноименна европейска директива, пише АЕЖ.

Асоциацията настоява за спешна намеса на Комисията за защита на личните данни, която би трябвало да отговаря за закрилата на подателите на сигнали.

"Законът на Дафне": България е в топ 5 по нови дела, целящи да "затворят устите" на журналисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024