AfD и Сара Вагенкнехт преначертаха политиката на Тюрингия в исторически вот Снимка: © Getty Images

За първи път в историята си "Алтернатива за Германия" спечели най-много гласове на регионалните избори в източната германска провинция Тюрингия - около 33% според екзитпол.

Почти 10% преднина дели AfD от втората политическа сила - Християндемократическата партия, която само до преди няколко години беше безапелационният лидер в Тюрингия.

Изборният резултат е тежък удар върху партиите от управляващото мнозинство на национално равнище. "Зелените" и "Свободните демократи" повече няма да имат свои представители в местния парламент.

Социалдемократическата партия на премиера Олаф Шолц е едва пета политическа сила с резултат едва 6%.

Големият балансьор в политиката на Тюрингия през следващите 5 години ще бъде "Съюзът на Сара Вагенкнехт" - крайно лява и проруски настроена политическа партия, ръководена от бивша представителка на "Левите".

Така изглежда картината във внимателно наблюдаваните избори на 1 септември.

"Партийната система, която познавахме досега, колабира", гласи един от коментарите в края на изборния ден.

Досега Тюрингия се управляваше от коалиция между "Левите", СДП и "Зелените" начело с Бодо Рамелов. Сега трите партии, взети заедно, събират само около 22 процента.

33% от избирателите в източната провинция са се обединили около лидера на крайната десница Бьорн Хьоке.

Регионалните организации на AfD в Източна Германия се смятат за още по-радикализирани, отколкото партията на централно ниво. Разузнавателните служби в Тюрингия и Саксония (където също AfD спечели 30%, но остана втора след ХДС) ги смятат за крайнодесни екстремистки организации.

Досега всички традиционни партии отказваха да си сътрудничат с "Алтернативата" както на регионално, така и на национално ниво. През 2019 г. в ХДС избухна тежък скандал, след като техният лидер в Тюрингия беше избран за министър-президент на областта с гласовете на AfD и веднага беше отстранен заради нарушаването на "санитарния кордон".

Ръководителят на AfD в Тюрингия Щефан Мьолер предупреждава, че е време "стената" около партията да бъде съборена, защото "повече няма да допуснем да бъдем тотално изключвани".

Възможно е това да се случи дори против волята на останалите партии. В Тюрингия AfD вече има блокиращо мнозинство с 33% от местата в парламента на провинцията.

Кампанията в областта е доминирана от спорове за войната в Украйна и германската роля в подкрепата на Киев. Вторият болезнен въпрос се оказва миграцията, а ислямисткото нападение в Солинген е една от водещите новини в предизборната обстановка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024