Аферата "Барселона" стигна до прокуратурата

Прокуратурата реши да се самосезира по два от медийните скандали на последната седмица - разследването в Испания за пране на пари, което каталунският вестник El Periodico обвърза с премиера Бойко Борисов, и твърденито на проф. Стив Ханке в "120 минути" за прикрит сигнал за корупция по време на мандата му като съветник на президента Петър Стоянов.

Разпит на "всички, споменати" в El Periodico

Държавното обвинение се самосезирало по статиите в каталунската медия и ще поиска официална информация от испанските власти по линия на механизма за международно правно сътрудничество.

"В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки", се казва в съобщението на прокуратурата.

В статията се твърдеше, че полицията в Каталуния разследва българката Борислава Йовчева, нейния баща Георги Йовчев (бивш електротехник) и още петима неназовани граждани по съмнения за пране на пари. Поводът е сигнал от сдружението "БОЕЦ", в който се твърди, че Йовчева е имала връзка с премиера Бойко Борисов през 2012 г. Обект на проверка е вилата, в която младата жена живее в Барселона, както и потокът от около 5 млн. евро, който е преминал през свързани с нея дружества.

Полицията не е открила данни за законни източници на средства, които да оправдават високия стандарт на живот на бившата манекенка и баща й. В статията се посочва, че Йовчева ползва бял Porsche Macan за 70 000 евро, придобито от EMA BGS SL под лизинг през 2017 г., като се цитира становище на полицията, че "транзакцията не отговаря на загубите на притежавания от нея магазин и компанията, която почти е фалирала". В El Periodico се споменават още имената на Александър Чаушев (описан като руски гражданин с фамилия Chavsev).

Бойко Борисов не потвърждава и не отрича дали познава Борислава Йовчева, но твърди, че самият той няма "нито къща, нито имоти" в Барселона.

... и куфарчето на Стив Ханке

Вторият казус, по който ще работи поркуратурата, е интервюто на американския икономист Стив Ханке в "120 минути" по bTV, в което той спомена свой сигнал за престъпления в приватизационния процес в края на 90-те.

Според информацията - ще бъдат направени разпити както на Ханке, така и на президента (1997-2002) Петър Стоянов и на бившия премиер Иван Костов.

Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024