Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд. Снимка: © Getty Images

Аферата GameStop - или флашмоб-атаката на потребителите от Reddit срещу големите инвестиционни фондове - е принудила компанията Robinhood да привлече над 1 млрд. долара от инвеститорите си и от банкови кредитни линии, за да защити финнасовата си позиция в разгара на кризата.

Компанията, съоснована от българския предприемач Влад Тенев, управлява едноименното мобилно приложение, през което всеки индивидуален потребител може да търгува с финансови активи на борсите без посредник.

Платформата им стана основният инструмент за организираната кампания в Reddit-канала r/wallstreetbets за спекулативно оскъпяване на акциите на GameStop (верига магазини за видео игри в САЩ). Обединяването на силите на множеството малки търговци на борсата повиши пазарната капитализация на тексаското дружество с над 1400%, а основната цел на операцията беше да се съсипят залозите на няколко големи инвестиционни компании, заинтересовани от поевтиняване или фалит на GameStop.

Financial Times съобщава, че Robinhood е бил принуден да изтегли "поне няколкостотин милиона долара" чрез кредитни инструменти от банки, водени от JPMorgan. Говорител на компанията описва вливането на 1 млрд. долара от инвеститорите като "силен знак на доверие, който ще помогне за по-нататъшното обслужване на клиентите ни".

Преди да се стигне дотук, Robinhood (както и няколко други платформи за търговия на дребно с финансови активи) реши да ограничи възможността на потребителите си да купуват акции на GameStop и още няколко компании с извънреден скок на цените.

"Взехме трудно решение да ограничим временно покупките на определени акции. Като брокерска фирма трябва да спазваме финансови изисквания - вкл. нетни капиталови задължения пред Комисията по ценните книжа и акциите (SEC) и депозити пред клиринговите къщи. Някои от тези изисквания се променят според волатилността на пазарите и може да станат много високи в настоящата среда", се казва в официалното обяснение на компанията.

Очаква се потребителите на приложението скоро да си възстановят правата за купуване на блокираните акции.

Решението им доведе до огромно напрежение сред потребителите на платформата и предизвика съмнения за манипулативна игра в полза на големите институционални инвеститори.

Александрия Окасио-Кортес - една от най-популярните фигури в лявото крило на Демократическата партия - обяви поведението на Robinhood като недопустимо.

"Ще трябва да получим повече информация за решението на Robinhood да блокира възможността на дребните инвеститори да купуват акции, докато хедж фондовете са свободни да търгуват с тях по начин, който намерят за добър. Като член на Комисията за финансовите услуги в Камарата на представителите, ще подкрепя предложение за изслушване (на ръководството на компанията), ако това е необходимо", казва представителката на Демократите в Конгреса в Twitter-профила си.

Изненадващо или не, тя получи подкрепа и разбиране от един от най-близките хора на Доналд Тръмп в Републиканската партия - Тед Круз.

Синът на Тръмп - Доналд-младши - също атакува Robinhood, като коментира в Twitter:

"По-малко от едно денонощие беше нужно, преди големите технологични компании, правителството и корпоративните медии да се хванат за ръце и да започнат да работят заедно в защита на приятелчетата си от хедж фондовете на Уол стрийт. Ето така изглежда корумпираната система, хора".

Влад Тенев опита да защити спорното решение за блокиране на търговията с GameStop.

Той обяви, че мисията на компанията да разширява достъпа на хората до инвестиционните възможности остава "приоритет".

"Не можем обаче да контролираме разпространението на информацията и дезинформацията, което се случва със скоростта на светлината в социалните мрежи - и затова съжалявам изключително много заради нашите клиенти и служители".

Германският Manager Magazin цитира данни на аналитичната компания Ortex, според която загубите на хедж фондовете заради спекулативните сделки на малките инвеститори вече възлизат на повече от 70 млрд. долара. Изкуственото увеличение на цените не се спря само с GameStop, но се прехвърли и на други компании, срещу които фондовете са правили залози - като веригата киносалони AMC, BlackBerry, Nokia и др.

Маневрата на Robinhood и още няколко подобни брокерски платформи (например германския Trade Republic) доведе до временен спад с около 30% на цените на тези акции, но обещанието за скорошно възстановяване на търговията ще балансира спада.

Robinhood дължи успеха си в последните години на обещанието, че ще "демократизира финансовите пазари", като даде възможност на всеки човек да търгува, без да плаща комисионни на професионалните брокери.

Още с първите признаци на пандемичната криза и свиването на големите американски индекси хиляди нови потребители решиха да използват момента, за да започнат да купуват и продават акции. В момента Robinhood има повече от 13 милиона потребители, като много от тях са напълно неопитни във финансовата сфера.

Именно форуми като Reddit са едно от местата, по които индивидуалните инвеститори се ориентират в ситуацията на пазарите.Отмъщението на бедните: Аферата GameStop, която разори хеджфондовете

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024