"Това е драматично събитие с магнитуд, който рядко се вижда. Но когато се случи, се получава нещо зрелищно"

Това е само един от коментарите на анализаторите, които наблюдават случващото се с акциите на американската компания GameStop. Веригата за търговия с видеоигри увеличи пазарната си капитализация с над 1700% само за няколко дни, но не благодарение на бизнес модела си, а заради ефектна спекулативна война.

В кампанията се включи и Илон Мъск, който с една дума в Twitter изстреля цената на акциите на GameStop още по-високо в небето.

Това е "битката на Давид срещу Голиат", пренесена на Уол Стрийт. Това е резултатът от обединяването на силите на индивидуални (често съвсем неопитни) инвеститори срещу елита на финансовия свят.

Или както го нарича един от потребителите в платформата Reddit - това е наръчник "Как да фалираме институционални инвеститори, обяснено като за глупаци".

GameStop (GME) е компания, базирана в Тексас, която управлява над 5000 физически магазина за продажба на видеоигри в моловете на Америка.

Пандемичната криза и конкуренцията от дигиталните платформи естествено помрачават перспективите пред фирмата. Затова и акциите й се оказват сред най-предпочитаните активи за т.нар. short sales - сделки, при които купувачът играе срещу пазара и генерира печалба от евентуалното поевтиняване на акциите.

От другата страна - сред акционерите на GameStop - стоят хора, които отлично познават спекулативната игра.

Един от тях е Майкъл Бъри, лекар и мениджър на хедж фонда Scion Asset Management, който през 2007 г. предсказва колапса на американския пазар на недвижими имоти и ипотечни кредити. Бъри печели над 750 млн. долара на своите клиенти, докато финансовата система на САЩ се срива и слага началото на Световната криза.

През август още един инвеститор купува дял от GameStop - основателят на електронния зоомагазин Chewy Райън Коен - което повишава интереса на по-малките инвеститори към акциите и към бъдещето на веригата за видеоигри.

Част от тях се събират в канала r/wallstreetbets - определян като смесица между alt-right платформата 4chan и терминала на Bloomberg. Форумът се използва за обмен на информация около борсовата търговия между хора, които купуват и продават акции на индивидуално ниво.

Когато потребителите в r/wallstreetbets забелязват случващото се с GameStop, решават, че могат едновременно да атакуват големите фондове и да извлекат печалба за себе си.

В началото на 2021 г. акциите на компанията се оценяват на по-малко от 20 долара. Само за няколко дни цената им стига до 148 долара на акция. Туитът на Илон Мъск със съдържание "Gamestonk!!" е последван от още по-голям скок, като цената минава 200 долара.

В четвъртък акциите стигнаха до стойности от над 350 долара. Зад тази стойност не стои нищо друго освен спекулативната търговия и истерията на пазара.

Поскъпването не се дължи само на организираните индивидуални купувачи, но и на ефекта на снежната топка, който се отключва заради поведението на short seller-ите. За да минимизират загубите от неуспешните си залози, те започват да изкупуват рано акциите на GME на по-висока цена, отколкото са си представяли при първоначалната сделка.

Един от тези фондове - Melvin Capital Management - се принуждава да потърси външна помощ, преди да се откаже от позицията си срещу GameStop окончателно. Според данни на аналитичната компания S3 Partners, общата сума на загубите на Melvin и Citron e в размер на няколко милиарда долара.

Победата на аматьорите срещу професионалистите се превърна във водеща новина в САЩ. Най-големите акционери в компанията като Майкъл Бъри увеличиха доходността на инвестициите си в огромни размери.

Независимо от това Бъри отправи сериозно предупреждение за нуждата от регулация на този вид сделки.

"Ако съм привлякъл вниманието ви към GameStop и сте спечелили, искрено се радвам за вас. Но това, което се случва в момента, има нужда от правни и регулаторни последствия. Това е неестествено, ненормално и опасно", пише той в Twitter с препратка към американската Комисия за ценните книжа и борсите.

Играта с надуването на цените теоретично може да продължи до безкрайност. Възможно е да приключи бързо и на загуба за много от малките акционери на компанията, които нямат възможност да покрият спада с продажба на други активи.

Случаят обаче е показателен за бъдещето на финансовите пазари - все повече и повече индивидуални инвеститори (аматьори) се възползват от мобилни приложения за търговия като Robinhood с надеждата да спечелят от възходящия пазар без посреднически услуги.

PS. В четвъртък Robinhood решиха да прекратят възможността на клиентите си да търгуват с акции на GameStop заради волатилността им. Решението беше посрещнато с гняв от страна на потребителите им, които обвиниха в лицемерно поведение компанията, съоснована от българина Влад Тенев.

Брокерската платформа Interactive Brokers също наложи сходни ограничения, като в момента клиентите им могат само да продават GME.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област