Аферата Ghostwriter: Руска група е заподозряна за нова хакерска атака срещу Бундестага Снимка: © Getty Images

Германският Бундестаг отново стана обект на хакерска атака, зад която се подозира, че стои руска групировка, свързана с разузнавателните служби.

Spiegel съобщава, че най-малко седем членове на германския парламент са атакувани чрез phishing-мейли, при които "жертвата" бива подлъгана да разкрие личните си данни за достъп до вътрешни системи.

До момента все още не е ясно дали има изтичане на данни. Повечето от атакуваните депутати са от групата на ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия, които представляват управляващото мнозинство в Германия.

Според информация на медията - хакерски атаки са осъществени и срещу 31 членове на местни законодателни събрания в провинциите.

Експерти по сигурността подозират, че зад акцията стои руското военно разузнаване.

Предполага се, че тя е извършена от групирвоката "Ghostwriter"- организация, която досега се е занимавала с операции от типа "hack and leak" (публикуване на крадена информация) и дезинформационни кампании, включително произвеждането на фалшиви новини през пробив в системите на популярни медии или блогове.

Според Spiegel, групировката се свързва с публикуването на фалшива новина, че войници от НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва. Несъществуващият инцидент е бил илюстриран с манипулирана снимка.

Медията цитира данни на компанията за киберсигурност FireEye, според която има поне още три подобни инцидента между 2017 и 2019 г., при които са внушавани неверни твърдения за престъпна дейност или фалшиви цитати на офицери от НАТО, като целта е била подкопаване на общественото доверие в отбранителния съюз сред гражданите на Литва, Латвия и Полша.

Ако подозренията се докажат, това ще е вторият сериозен удар по сигурността на Германия от руска страна след атаките срещу Бундестага през 2015 г., когато беше допуснат пробив в няколко компютри на институцията - включително такива в кабинета на канцлера Ангела Меркел.

През 2020 г. беше повдигнато обвинение срещу руския гражданин Дмитрий Бадин, заподозрян като извършител на атаката и като сътрудник на ГРУ.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024