Снимка: © getty images

Владимир Путин ще обмисли възможността да се кандидатира за още един мандат като президент на Русия, ако бъдат одобрени поправките в конституцията, които ще му позволят тази стъпка.

Ходът му да получи трети последователен петгодишен мандат през 2024 г. е коментиран от няколко месеца насам. "Не изключвам възможността да се кандидатирам, ако това се появи в конституцията. Ще видим", каза той пред „Россия-1“, цитиран от ТАСС, без да дава допълнителни подробности.

Ако на националния референдум руснаците одобрят зануляването на досегашните му два мандата, то най-вероятно ще се стигне до планираните промени - решението на гражданите има само съвещателен характер. Така пред Путин не би имало други пречки, които да му позволят да управлява повече от три десетилетия.

"Ако това не се случи след 2 години - знам от личен опит, че вместо нормална и ритмична работа, на много равнища във властта ще започне търсене на възможни наследници", каза президентът и призова управляващите да не се концентрират върху това, а да продължат, както досега: „Трябва да се работи, а не да се търсят приемници“.

В средата на март Путин подписа указ, с който да се нанесат поправки в конституцията. Тази за мандатите бе предложена от депутата от управляващата партия "Единна Русия" Валентина Терешкова с аргумент, че на страната ѝ трябва силна президентска власт, защото в момента съществуват "рискове от непредсказуемост".

Конституционният съд призна законността на заличаването на досегашните мандати, а поради пандемията от коронавируса гласуването нямаше как да се състои по план през април.

Проектът за промени в конституцията е най-голямото изменение в системата на властите в страната от 1993 г. насам. Ако бъде одобрен на референдума, Путин ще може да запази президентската си власт чак до 2036 г., като получи право да се кандидатира за още два поредни избора. 

Референдумът ще е на 1 юли, а денят е обявен за неработен. На избирателите се задава един въпрос: "Одобрявате ли промените в конституцията на Руската федерация?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия