Снимка: © Getty Images

Евентуална ваксина срещу Covid-19 ще бъде безплатна и доброволна за българските граждани. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му – България ще получи 2,3 млн. дози от ваксината срещу коронавирус, ако разработката на фармацевтичната компания AstraZeneca се окаже успешна. Вчера ЕС официално подписа споразумение с британско-шведската фирма за доставка на 300 милиона дози, а в момента ваксината е във фаза II/III на клинични тестове.

„Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина“, каза Ангелов от Стара Загора, цитиран от БНТ и bTV.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

„Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора“, каза министърът.

С предимство при ваксиниране, по думите на Ангелов, ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирус.

„Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания. Това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина“, съобщи той.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на здравните министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за евентуалната доставка на ваксината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект