Активните пожари в страната са три, ситуацията в Хасковско е под контрол Снимка: © БНТ

Активните пожари в страната са три, а ситуацията в Хасковско е под контрол. Това обяви на брифинг директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Добави, че в петък пожарникарите са гасили общо 247 пожара.

Изгорели са хиляди декари гори и десетки хиляди декари земеделска земя. Действащите огнища са Лесово, Твърдица и Динево.

"В западната част на България бяха регистрирани 73 произшествия, свързани със спасителни действия, преди всичко отводняване, премахване на опасни предмети и други. Днес предстои един изключително горещ и ветровит ден. Нека всички да бъдем внимателни, за да не се достигне до положението като вчера. А вчера бе обявено бедствено положение в Хасково", каза Николов, цитиран от БНТ.

Инцидентите са свързани с човешката дейност, но вятърът беше този, който предизвика най-много щети. В Ямбол бяха засегнати 7 постройки, две необитаеми къщи и една обитаема. В Сливен бе засегната промишлената зона.

"Нека да не се държим безотговорно в тези 2 дни, когато е обявен червен код, тъй като нещата са изключително сериозни. 15 пожара бяха потушени вчера на територията на областта. Малкото останало гори около Харманли вече ги няма", каза още Николов.

Частично бедствено положение е обявено в 4 общини в Хасковска област - Хасково, Харманли, Димитровград и Тополовград. По информация на bTV - то ще остане до неделя.

Вчера голям горски пожар избухна в Сакар между харманлийските села Българин и Рогозиново. Той се разпростря върху иглолистна гора с размер 1000 декара, а поради задимяването част от АМ "Марица" бе блокирана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024