Актрисата от The Newsroom Оливия Мън разкри, че страда от рак на гърдата

Актрисата от The Newsroom Оливия Мън е претърпяла 4 операции и двойна мастектомия (отстраняване на двете гърди) заради онкологично заболяване.

43-годишната актриса сама сподели за битката си с рака на гърдата в публикация в Instagram, с която разказва колко изненадваща е била диагнозата.

През февруари 2023 г. тя решава да си направи генетичен тест, който проверява каква е степента на риск от развитие на ракови заболявания.

Резултатът на Мън е бил отрицателен за всички 90 проверявани гени - същите са били и данните на по-голямата ѝ сестра Сара, която също се е изследвала.

Два месеца по-късно обаче актрисата е диагностицирана с рак на гърдата.

"През последните 10 месеца преминах през четири операции. Прекарах толкова много дни в леглото, че вече не мога да ги изброя, и научих повече за рака, лечението му и хормоните, отколкото някога съм си представяла", казва Мън.

Актрисата споделя, че е имало опасност да изгуби цяла година, без да разбере, че ракът вече се е появил.

Последната ѝ мамография в началото на 2023 г. е била "чиста", а по план следващото ѝ изследване е трябвало да се проведе след година.

Наблюдаващата я АГ-специалистка обаче е решила да извърши още един тест, който проверява конкретната степен на опасност от рак на гърдата.

"Д-р Алиабади прегледа фактори като възраст, случаите на рак на гърдата в историята на семейството ми, факта, че родих първото си дете след 30-гдишна възраст. Тя откри, че рискът за поява на заболяването е 37%. Заради този резултат бях изпратена на магнитно-резонансна томография, след това на изследване с ултразвук, а то доведе и до биопсия. Биопсията показа, че имам Луминален тип Б в двете гърди. Луминалният тип Б е агресивен и бързо развиващ се рак", разказва Оливия Мън.

Месец след биопсията тя се подлага на двойна мастектомия.

"В единия ден се чувствах напълно добре - на следващия ден се събудих в болнично легло след 10-часова операция", казва тя.

Мън споделя, че е имала късмет, защото болестта е засечена достатъчно рано. Тя призовава всички жени да си направят оценка за риск от развитие на рак на гърдата, а ако резултатът е по-висок от 20% - да не пропускат ежегоден преглед от 30-годишна възраст.

"Надявам се, че споделяйки това, ще помогна на другите да открият утеха, вдъхновение и подкрепа в своя собствен път", казва Оливия Мън.

Линда Еванджелиста разкри, че се е борила с рак на гърдата 2 пъти в последните 5 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024