Снимка: © Getty Images

Руският газов гигант "Газпром" реши да не изплаща дивиденти във връзка с миналогодишните си финансови резултати, съобщава "Ройтерс". Решението се случва за първи път от 1998 г. насам и предизвика спад на акциите на компанията с 27%.

„Акционерите решиха, че в настоящата ситуация не е препоръчително да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 г.“, каза заместник-изпълнителният директор Фамил Садигов.

Той добави, че "Газпром" предпочита да се съсредоточи върху руската регионална газификация, подготовката за отоплителния сезон и плащането на повишени данъци.

Сривът в акциите е в резултат на това, че решението на компанията отменя препоръката на борда на директорите за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дивидент.

Енергийният гигант планира да похарчи 526 милиарда рубли до 2025 г., за да увеличи газификацията на Русия от сегашното й ниво от 72%. Законодателите също така обсъждат налагането на по-висок данък за добив на минерали върху компанията, тъй като правителството увеличава социалните плащания.

"Това е катастрофа за акциите на "Газпром", тъй като единствената инвестиционна привлекателност на компанията бяха високите дивиденти. Решението вероятно е отчасти свързано и с желанието на финансовото министерство да увеличи бюджетните приходи", обясняват анализатори на Tinkoff Investments.

Решението на Газпром идва, тъй като Групата на седемте най-богати икономически сили (Г-7) се стреми да ограничи цената на руския петрол и газ като начин да попречи на Москва да финансира войната в Украйна, което доведе до рязкото покачване на цените на енергията

Доставките на руски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1" също са намалели. В изявлението си в четвъртък "Газпром" не спомена нито предложенията на Г-7 за ограничаване на цените на газа, нито намалените потоци към Европа, като и двете заплашват да намалят приходите на компанията и евентуално данъчните ѝ плащания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин