С 14 гласа "за", 1 против и 1 въздържал се Бюджетната комисия започна да разглежда на първо четене трите проектозакона за актуализация на бюджетите за обществено осигуряване, здравеопазване и държавния бюджет за 2022 г.

Предложението на Кирил Ананиев от ГЕРБ за отлагане на точките заради късия срок между внасянето им в Народното събрание от кабинета беше отхвърлено от мнозинството.Подкрепа за разглеждането на актуализацията дойде и от председателя на комисията Любомир Каримански (ИТН), независимо че партията му официално обяви оттеглянето си от властта.

Само няколко часа по-рано Народното събрание се оказа блокирано в работата си по няколко законопроекта за пленарна зала и в избора на председател на нова анкетна комисия, защото след бойкота на ИТН нито опозицията, нито управляващите имат мнозинство.

В сряда Слави Трифонов все пак изрично даде обещание групата му да подкрепи частта от актуализацията на бюджета, свързана с увеличаването на социалните разходи.

От изявленията на председателя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че парите за пенсии до края на 2022 г. ще се увеличат с малко под 1,4 млрд. лв.

Ако същите условия се запазят и в бюджета за догодина, разходите за пенсии ще стигнат до около 3,8 млрд. лв. за 2023 г. и 4,25 млрд. лв. за 2024 г. През тази и следващата година разходите за пенсии ще са около 10,4% от БВП на страната, което все още е под средното ниво за ЕС.

Васил Велев от АИКБ обяви, че работодателите не подкрепят този проект за актуализация, защото "с него не се лекува проблема" и защото повишаването на пенсиите с твърдата сума от 60 лв. за всички "заличава принципа за приноса спрямо прихода".

Според Велев има риск от значителното повишение на пенсиите в средносрочен план, което "може да не се понесе от фиска" и да се отрази върху плановете за присъединяване на България към еврозоната.

Представителите на Фискалния съвет одобряват актуализацията на общественото осигуряване, но също разкритикуваха "изкривяването на принципа на справедливостта".

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването