Александър Дунчев обвини БСП в скандални назначения в Агенцията по горите

Депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев отправи остри критики срещу коалиционния партньор в кабинета - БСП - заради кадровите смени в държавните горски стопанства.

Преди той да стане народен представител, беше ръководител на Агенцията по горите в служебните кабинети на Стефан Янев.

Дунчев обвини Министерството на земеделието, оглавявано от Иван Иванов, в назначение на политически лица на ръководни постове, сред които има осъждани хора или партийни функционери без каквато и да е компетентност в сектора на горите.

"В Североизточното държавно предприятие е назначен бивш общински съветник от БСП, който е бил осъждан. В югозападното ДП е назначен общинският функционер от Разлог на БСП, който няма никакво отношение за горите. За зам.-директор е назначен общински съветник от БСП. В много от стопанствата се назначават бивши функционери на БСП, които нямат вече хал хабер какво се случва в горите. На някои места се назначават и служители на ГЕРБ, които даже по времето на служебното правителство на Радев бяха уволнени в резултат на наши разследвания. Такъв пример е Диана Василева от стопанството в Горна Оряховица, кяото в момента е директор на едно от най-хубавите горски стопанства - Черни Лом в Попово.

Най-големият проблем е, че се махат едни от най-ценните кадри. Преди две седмици горските служители от Струмяни излязоха да защитят от уволнение един от най-почтените горски директори Янко Илчев. На негово място се слага човек, който два пъти е уволняван по времето на ГЕРБ. Хората спряха това назначение", каза Александър Дунчев.

Той обвини БСП в това, че прикрива информация за назначенията въпреки въпросите, които се поставят на парламентарен окнтрол.

"Това е една от ползите да има коалиционно управление - партньорите се контролират помежду си. Няма гаранция, че от нашата група няма да се самозабрави някой. Не може БСП или ГЕРБ да използват горската система и постове, за да изгражда структури, с които да се готви за избори. Това няма как да е за сметка на гората", каза още Дунчев.

Той посочи, че един от зам.-министрите на Иванов - Атанас Добрев - е на поста си в четири правителства. "Докато този човек е в това министерство, няма никаква надежда за българските гори", беше коментарът му.

Дунчев обвини Добрев, че му е спускал списъци с имена на хора, които трябва да се сменят или назначат в горските стопанства и регионалните дирекции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024