Александър Морфов vs. Велислава Кръстева: Режисьорът призна, че е надраскал вратата на PR-a с надписи "ДПС"

Известният театрален режисьор Александър Морфов влезе в открит конфликт с Велислава Кръстева - бивш дългогодишен PR на ДПС, бивш депутат от партията на Ахмед Доган и настоящ директор "Връзки с обществеността" на Народния театър "Иван Вазов".

Преди дни Морфов беше уличен от ръководството на театъра в това, че е надраскал с надписи "ДПС", "Изчезвай" върху вратата на кабинета на Кръстева в сградата на театъра.

Сега режисьорът на "Хъшове" сам признава, че е извършил това деяние - и го обяснява като свой протест срещу продължаващата партийна ангажираност на Кръстева.

Поводът: появата ѝ рамо до рамо с Ахмед Доган, докато той гласуваше в деня на изборите (2 октомври).

Морфов е написал отворено писмо, публикувано през сайта "Площад Славейков", в който описва мотивите си пред всички "уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици".

  • "В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена таблека! Аз съм известен извършител и не съм се крил", казва Морфов.

Той обвинява Кръстева в "откровена политическа пропаганда" заради видеото, в която тя върви зад гърба на Доган при влизането и напускането му на изборната секция. Нито тя, нито почетният председател на ДПС отговарят на репортерските въпроси по време на събитието.

Морфов твърди, че е възмутил от видяното и незабавно е поискал да обсъди проблема с директора на Народния театър - Васил Василев. Според режисьора, обаче, той го е игнорирал и "упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски".

  • Василев и Кръстева бяха зам.-министри на културата в екипа на Петър Стоянович през 2013-2014 г.
  • Васил Василев спечели конкурса за директор на Народния театър "Иван Вазов" през март 2022 г., и макар че тогавашният министър Атанас Атанасов първоначално отказваше да подпише протокола от избора заради съмнения за нередности, все пак Василев встъпи в длъжност през април.
  • Два месеца по-късно той привлича и Велислава Кръстева в ръководството на театъра.

Морфов напомня, че три пъти е подавал оставка заради несъгласие с управлението на Народния театър.

"Моите убеждения са в моите постановки! Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено. Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията", пише още той.

Морфов твърдо се разграничава от намеците в интервюто на Василев пред "24 часа", че акцията му срещу Кръстева може да има нещо общо с етническа нетолерантност.

Режисьорът напомня, че в постановките му са участвали "българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и други".

"Аз нямам етническа нетърпимост, аз имам неистова нетърпимост към хора без морал", пише още той.

Самата Велислава Кръстева обяснява пред "Площад Славейков", че е приела да стане PR на Народния театър като "професионално предизвикателство" след 20 години в политиката.

  • Реакцията на Морфов е дошла, след като тя е задействала "една чудесна камапния за "Хъшове" - емблематичното представление под негова режисура. Пиесата липсваше от репертоара на театъра в продължение на три години.
  • Тя твърди, че не е имала друг конфликт с Морфов до епизода с Доган. Кръстева не крие, че остава "активист на ДПС" и не е напускала партията. Присъствието ѝ до Доган тя обяснява с това, че повече от 10 години го придружава в дните на избори. В случая - в лично качество, "като Велислава".

Според нея поведението на режисьора е "проявление на проблем, който имаме като цяло в обществото".

  • "Когато цялото общество се тресе непрекъснато от демаркационни линии, от конфликти, противопоставяния, нетърпимости, от пълно неприемане на другия... това се пренася във всички форми на общуване", смята тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024