Александър Морфов: За Радев думите "чест и достойнство" вече нямат никакво значение

Режисьорът Александър Морфов разкритикува президента Румен Радев с критика заради действията му и тези на служебния кабинет по време на напрежението в Народния театър.

Морфов участва в протеста на "Движение за култура" на Камен Донев, Валери Йорданов и други артисти, режисьори и общественици, което се формира след дисциплинарното му отстраняване от театъра.

Той разговаря с журналисти на площада пред президентството, като призова "да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват толкова години".

"Искам да кажа на г-н президента: аз съм син на офицер, баща ми полк. Морфо Морфов ме е учил на чест и достойнство. Това беше веруюто на офицерството в България. И г-н президент, вие като висш офицер би трябвало най-добре да знаете тези думи - чест и достойнство. Но Вие от висш офицер и генерал се превърнахте в президент и политик, за който тези думи нямат никакво значение. Спомнете си откъде сте тръгнали, спомнете си офицерските закони: чест и достойнство. Това е, което в нашата държава липсва", каза Александър Морфов.

Радев имаше две намеси в казуса с Народния театър - пряка и косвена. В края на 2022 г. той прие в Президентството група от артисти в театъра, които заемаха страната на директора Васил Василев в конфликта му срещу Морфов. Два месеца по-късно президентът реши да отстрани служебния министър на културата Велислав Минеков, който на свой ред беше разпоредил проверки на дейността на Василев и го обвиняваше в политически назначения в театъра.

Режисьорът се възмути от това, че "държавата се управлява от една политическа амнезия - никой не си спомня какво беше преди шест месеца, никой не си спомня за кюлчета, чекмеджета", препратка към корупционните обвинения срещу Бойко Борисов.

"В момента ме преследват за дискриминация спрямо едно лице (Велислава Кръстева, б.р.). А къде беше Комисията за защита от дискриминация, когато "сиянието" Борисов нарече председателя на Народното събрание "тъпа кърджалийска пуйка", да речем. Къде бяха тези стотици женски организации, които не го обсипаха с камъни, яйца и домати? Нямаше никаква реакция, че той унизи една жена пред всички в тази държава. Тази жена обаче направи още по-лошо. Тя унищожи достойнството на всички жени в България - вместо да го заплюе и да напусне партията, тя се усмихна и с една целувка по челото унизи жените в България", каза Александър Морфов.

"Всичко, което се случва в Народния театър, е огледално на това, което се случва в държавата. Не може такова унизително поведение на зам.-директора на театъра - да ходи като бито куче след Ахмед Доган. Тя унизи не само себе си, тя унизи театъра, артистите и мен. Това беше реакцията ми. Оттук отворихме бутилката", каза още той.

Въпреки дисциплинарното му уволнение, Морфов няма да оттегли представленията, които вече се играят в театъра - той се мотивира с това, че всички те са продадени с месеци напред и това би означавало да бъдат върнати хората, които искат да ги гледат.

На въпрос на журналист "кое Ви обиди най-много", Александър Морфов отговори: "Това, че ме предадоха артистите в Народния театър - с изключение на двама души".

Какъв е призивът на "Движение за култура"

  • Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.
  • Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.
  • Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност.
  • Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите
  • Декларираме, че никой от инициаторите на „Движение за култура“ няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти. Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024