Александър Николов: Ако спрем износа на ток, ще има глоба и срив в отношенията с Гърция и Румъния Снимка: © Булевард България

За спиране на износа на ток от България може да се говори само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да понесем глоба. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в интервю за Нова ТВ.

„Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток, е добре - ако го направим, ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние спрем износа сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Николов заяви, че вече смененото ръководство на „Булгаргаз“ е имало възможност да повиши цените на природния газ през януари 2022 с едва около 5%, а не с 30 на сто, както го направи. Той за пореден път защити пълната смяна на директорите в дружеството начело с Николай Павлов, извършена на 28 януари от Българския енергиен холдинг.

„Едно на ръка – това ръководство тотално беше загубило доверието на БЕХ. На въпроса дали някой се опитва да овладее енергетиката, ще ви кажа, че за последните 6 седмици няма нито един сменен директор на системните дружества. Сменени са тези в „Булгаргаз“ след поредица проверки и данни, които сме събрали“, каза Николов.

Същото ръководство в края на декември излезе с изявление, че цената на природния газ ще се повиши с 14%, после - с 30% за януари.

„Мнението ми е, че цената на газа за януари е функция от поведението на ръководството на „Булгаргаз“ и предложените от тях решения са били приети директно от КЕВР. Ние разполагаме с хранилището в Чирен и имаме два договора, можеха да бъдат предприети действия, които да доведат до сценарий с 5% увеличение“, твърди Николов.

„Експертите ни в министерството разгледаха целия енергиен микс. При формиране на цената има възможност за свободен и регулиран пазар – вместо да се защитава общественият интерес, тук се е защитавал търговският. Трябва да се установи във времето точно чий интерес“, каза министърът.

„За природния газ има две борси – защо две? Кога е регистрирана едната и кога другата? Коя е държавна и коя – частна? Какви сделки са правени на едната и какви на другата? „Булгаргаз“ са работили за интереса на всеки, който може да реализира печалба след сделка с тях“, добави още Николов.

Той заяви, че определени юридически лица са се възползвали от действията на „Булгаргаз“.

Според него, ако се стигне до евентуално спиране на доставките заради конфликта в Украйна, хранилището в Чирен разполага с ресурс, който ще стигне до края на февруари. „От Азербайджан при нужда също могат да доставят количества през Гърция. Няма да компенсират изцяло липсата на природен газ от Русия, но няма да пострада битът“, заяви Николов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024