Снимка: © Булевард България

За спиране на износа на ток от България може да се говори само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да понесем глоба. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в интервю за Нова ТВ.

„Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток, е добре - ако го направим, ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние спрем износа сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Николов заяви, че вече смененото ръководство на „Булгаргаз“ е имало възможност да повиши цените на природния газ през януари 2022 с едва около 5%, а не с 30 на сто, както го направи. Той за пореден път защити пълната смяна на директорите в дружеството начело с Николай Павлов, извършена на 28 януари от Българския енергиен холдинг.

„Едно на ръка – това ръководство тотално беше загубило доверието на БЕХ. На въпроса дали някой се опитва да овладее енергетиката, ще ви кажа, че за последните 6 седмици няма нито един сменен директор на системните дружества. Сменени са тези в „Булгаргаз“ след поредица проверки и данни, които сме събрали“, каза Николов.

Същото ръководство в края на декември излезе с изявление, че цената на природния газ ще се повиши с 14%, после - с 30% за януари.

„Мнението ми е, че цената на газа за януари е функция от поведението на ръководството на „Булгаргаз“ и предложените от тях решения са били приети директно от КЕВР. Ние разполагаме с хранилището в Чирен и имаме два договора, можеха да бъдат предприети действия, които да доведат до сценарий с 5% увеличение“, твърди Николов.

„Експертите ни в министерството разгледаха целия енергиен микс. При формиране на цената има възможност за свободен и регулиран пазар – вместо да се защитава общественият интерес, тук се е защитавал търговският. Трябва да се установи във времето точно чий интерес“, каза министърът.

„За природния газ има две борси – защо две? Кога е регистрирана едната и кога другата? Коя е държавна и коя – частна? Какви сделки са правени на едната и какви на другата? „Булгаргаз“ са работили за интереса на всеки, който може да реализира печалба след сделка с тях“, добави още Николов.

Той заяви, че определени юридически лица са се възползвали от действията на „Булгаргаз“.

Според него, ако се стигне до евентуално спиране на доставките заради конфликта в Украйна, хранилището в Чирен разполага с ресурс, който ще стигне до края на февруари. „От Азербайджан при нужда също могат да доставят количества през Гърция. Няма да компенсират изцяло липсата на природен газ от Русия, но няма да пострада битът“, заяви Николов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"