Странни размествания по върха на "Булгаргаз" са извършени в петък следобед с решение на "Българския енергиен холдинг". 

Цялото досегашно ръководство на държавната газова компания е освободено - ход, който се очакваше заради напрежението между Министерството на енергетиката и директора Николай Павлов и разследването на ДАНС и "Национална полиция" в дружеството. 

Сред новите петима директори обаче има само двама души с професионален опит в доставките на природен газ. 

Анжела Славова е главен юрист на "Булгаргаз" от 21 години, а новият изпълнителен директор Людмил Йоцов е бивш финансов директор на компанията до 2015 г. В последните години е бил ръководител по стратегическо планиране на МЕТ Енерджи Трейдинг България. Тя е единствената компания, освен руския “Газпром“, която участва в процедурата на “Булгартрансгаз” за осигуряване на капацитет от “Турски поток“, който е на територията на България.

В борда влиза Антон Адамов - бивш кандидат за депутат от "Има такъв народ", който се представя в сайта на партията като човек с "дългогодишен опит в сферата на електроенергетиката и инфраструктурното строителство". 

Адамов е съдружник в една от фирмите-собственици на комлекса "Делта хил" в с. Кладница край Перник, където живееше Слави Трифонов. Антон Адамов беше управител на компанията "ТеатроБийч", която притежава няколко дискотеки в страната и барове в София, Варна и Царево. 

Министърът на енергетиката защити смените в "Булгаргаз", ГЕРБ видя сблъсък на лобита и нарушение на закона

Друг член на борда Стефан Войнов е създателят на първия български кабелен оператор НЕТ 1, който беше придобит от Vivacom в началото на 2021 г. Той е сред управителите на кортовете БСФС през 2018 г.

Новият председател на Съвета на директорите Иван Топчийски е бивш финансов директор на подразделението на Novartis - Sandoz в България, а в в последната година е финансов директор на Nasekomo - производител на протеини и мазнини от насекоми за включване във фуражи за животни, както и органичен тор за употреба в земеделието. Мениджър "Проекти" във фирмата до миналата година беше Яна Балникова, съветник на премиера Кирил Петков. 

Решението за смяна на ръководството на държавната фирма е взето на заседание на БЕХ, свикано в края на работния ден в петък, 28 януари. Часове след това се събират и новоизбраните членове на борда, които избират своето ръководство и внасят протокола в Търговския регистър за вписване. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори