"Булгаргаз" активира ДАНС в конфликта си с новия министър на енергетиката

Ръководството на "Булгаргаз" е сезирало ДАНС заради предполагаемо нарушаване на търговската тайна по договора за доставка на газ от Азербайджан, като уличават "Българската газова асоциация" в изтичане на данни.

Информацията за сигнала беше съобщена първо от сайта Euractive на Георги Готев под заглавието "Клатят „Булгаргаз“, за да влязат нови играчи в полза на Русия".

Според сигнала на "Булгаргаз" - съществувал риск Азербайджан да прекрати договора си с България, а страната да загуби банкова гаранция в размер на 73 млн. долара, което "би поставило държавната фирма в изключително тежко положение".

Сигналът е подаден на 21 декември и е подписан от петимата членове на съвета на директорите, според данните на Euractive. От "Булгаргаз" са обявили пред медията, че има "изключително остра реакция" от страна на Азербайджан заради цитиране на "поверителна" информация по договора и че в Баку очакват "да бъдат информирани за разследването" по случая.

В същия 21 декември, в който "Булгаргаз" е сезирал ДАНС, новоизбраният министър на енергетиката Александър Николов обвини публично ръководството на държавната компания за поредното отлагане на газовия интерконектор между България и Гърция. Той коментира, че алтернативните доставки от Азербайджан не се използват в максимален капацитет въпреки възможните маршрути извън гръцката връзка, намеквайки за корупционни практики в "Булгаргаз".

Той не поиска директно оставката на ръководството на държавната компания, а призова надзорните органи и Българския енерген холдинг да направят "проверки и предложения за съответни стъпки".

В статията на Euractive се прави индиректна връзка между предполагаемия теч на конфиденциални данни от азерския договор и екипа на Александър Николов.

В нея се посочва, че зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова е сред учредителите на асоциацията "Българска газова асоциация", както и че в ръководството на сдружението "има шефове на "Булгаргаз" отпреди 2015 г.".

Косвени обвинения има и самия Александър Николов, който е бивш мениджър на инвестиционен фонд, свързан с БАКБ на Цветелина Бориславова. "Euractive" посочва, че в националния План за възстановяване и устойчивост е вписан проект за газова централа с мощност 1 ГВт, който "се свързва с нейното име".

В статията се твърди, че създаването на такава централа би изисквало България да увеличи газовите си доставки с една трета, а "без диверсификация на газовите доставки това би било в полза на интересите на "Газпром".

Авторите на публикацията цитират и енергийния експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, който казва, че "българската държава не се опитва да води активен диалог с Азербайджан за промяна на дългосрочното споразумение или да защити интереса на „Булгаргаз“, а по-скоро се търсят начини да бъде отстранено ръководството на компанията".

От това според него печели "Газпром", защото "се бави диверсификацията на доставките, докато руският монополист реално налага удобни на него нови играчи на българския вътрешен пазар". Владимиров критикува и проекта за онва газова централа, която описва като "голяма и ненужна", целяща "изкуственото създаване на по-голям пазар на природен газ".

До момента няма публична реакция по случая от страна на Министерството на енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024