Снимка: © Getty Images

Министърът на енергетиката Александър Николов обвини ръководството на "Булгаргаз" в бездействие заради поредното отлагане на газовия интерконектор с Гърция и намекна за частен интерес от поддържането на високи цени за доставките на природен газ в България. 

Александър Николов потвърди и намеренията на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 да прекрати финансирането на футболния клуб "Берое" - Стара Загора, като коментира, че "няма никаква и каквато и да е финансова логика едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен клуб". 

"Това не следва да е в рамките на Министерството на енергетиката, а ако се наложи такава стъпка - трябва да се координира с Министерството на спорта. Към екипа стигнаха слухове, че това нещо щяло да доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град. Българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи под което и да е енергийно дружество в БЕХ. Стъпките, които са предприети от страна на БЕХ за премахване на този разход, ще бъдат следвани", каза още той. 

Вестник "Сега" напомня, че от 2011 г. насам, по решение на тогавашния премиер Бойко Борисов, клубът се издържа почти на 100% от държавното дружество "ТЕЦ Марица-изток 2". Преди 10 години централата придоби собствеността върху отбора.

Николов напомни, че проектът за връзката между Турция и Сърбия от руския "Балкански поток" беше изпълнен за изключително кратък срок, докато междусистемната свързаност на България и Гърция се бави вече 12-та година

"Сериозна подробност е, че към момента възможността за пренос на газ по тази връзка в сравнение с трасето от Русия е значително по-евтина. Дали следва да има спекулации относно това, че една цена е по--висока и евентуално би довела до определен размер комисионни, оставям на преценката на надзорните органи", каза министърът на енергетиката. 

Той посочи, че "Булгаргаз" не е предприела мерки за доставянето на максималния размер количества по алтернативните договори за доставка на газ, различна от руския източник. 

"Това с оглед на текущите цени е меко казано притеснително. Една от причините за недоставянето на тези обеми е, че все още няма трасе на интерконектора Гърция-България. Изследвахме възможността да се доставят през Гърция и Турция по алтернативни трасета и се оказва, че има възможност тези количества да постъпват в България и да са част от микса, който да е със значително по-ниска цена", каза той. 

Николов обърна внимание и на проблема с несъбраните дългове на "Булгаргаз", като посочи, че вторият най-голям длъжник на държавната компания е ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган с над 36 млн. лв. (след Топлофикация-София).

Спряната ТЕЦ "Варна" е спечелила 27.5 млн. лв. на борсата, КЕВР взе решение в полза на Доган и Ковачки

"Както управлението на доставките на природен газ, така и управлението на вземанията на дружеството са доста притеснителни. Как тези вземания ще се управляват - от БЕХ казват само, че текущо са спрени доставките към ТЕЦ Варна", каза Николов. Той обаче не поиска директно оставката на ръководството на "Булгаргаз", а призова надзорните органи на компанията и Българския енерген холдинг да направят "проверки и предложения за съответни стъпки". 


Кабинетът предлага 900 млн. лв. компенсации за бизнеса заради скъпия ток


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията