Спряната ТЕЦ "Варна" е спечелила 27.5 млн. лв. на борсата, КЕВР взе решение в полза на Доган и Ковачки Снимка: © Wikipedia

ТЕЦ „Варна“, която е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е с прекъснати доставки на газ от 13 декември, но след това е предлагала ток на борсата за бъдещ период и е спечелила над 27.5 млн. лв.

ТЕЦ-ът беше оставен без доставки и е със запорирани сметки заради задължения от 24-25 млн. лв. към „Булгаргаз“. Представителят на дружеството Данаил Папазов – бивш транспортен министър в кабинета „Орешарски“ – заяви пред „Медиапул“, че с приходите от последните дни ще бъдат погасени дълговете към държавната компания.

От 15 до 17 декември, както и на 20 декември ТЕЦ „Варна“ е сключила сделки на три търга, показват данни на „Българската независима енергийна борса“, цитирани от изданието. Купувачът е един и същ, но практиката на борсата гласи имената да не се оповестяват.

На 15 декември централата е предложила 70 мегавата базова енергия със срок на доставка от 20 до 26 декември на цена 555 лв/МВтч, но търгът се е провалил. В следващите два дни ТЕЦ-ът е успял да сключи сделки за по 25 МВ – съответно на цени 615.69 лв/МВтч и 606.69 лв/МВтч. Те са за периода 1-31 януари 2022 г.

В понеделник – 20 декември – са обявени два търга, за 10 МВ пикова мощност за периода 1-31 януари на цена от 809 лева, както и за 50 МВ за същия срок на цена от 619 лв./МВтч. Втората процедура е успешна и приключва със сделка за 10 МВ за 646.07 лева.

Централата може да играе на борсата, въпреки че е със запорирани сметки, защото там всеки играч има отделни сметки или е предоставил банкови гаранции за участие в търговията. Според правилата е допустимо ТЕЦ-ът да продава енергия за бъдещ период – както е в случая със срока 1-31 януари 2022 г.

Данаил Папазов, чийто син и чиято дъщеря са съакционери на Доган (в дружеството "Сигда", собственик на ТЕЦ-а), казва, че ТЕЦ-ът преговаря с „Булгаргаз“ за уреждане на задълженията. Провалените търгове той обяснява с това, че цената на тока не се връзвала спрямо разходите за газ.

От държавното дружество заявяват, че газовите доставки ще бъдат възобновени след уреждане на неплатените фактури.

Тези сделки ще позволят на ТЕЦ „Варна“ да възобнови работата си от началото на следващата година, да се възползва от високите цени на електроенергията, които най-вероятно ще се запазят до края на зимата, и да си осигури приходи.

На 21 декември цената на тока отбеляза абсолютен рекорд в борсовия сегмент "Ден напред" за България - 669.68 лв. за МВтч. Това е с 12.5% увеличение. У нас се наблюдават едни от най-ниските цени в Европа. Средната цена на борсовия ток за месеца вече е 453.15 лв./мВтч. За сравнение, средната за годината до момента е 207.87 лв. за мВтч - или три пъти под днешната стойност, съобщава „Капитал“.

Парламентът замрази цените на тока с мораториум, който ще важи до 31 март 2022, но според премиера Кирил Петков може да бъде прекратен по-рано. Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обеща компенсации за бизнеса още за декември 2021 г.

Междувременно ТЕЦ „Варна“ е била регистрирана от държавния „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) за участие в търговете за балансиране на мрежата високо напрежение. Причината е, че КЕВР одобри промяната в правилата за търговия с ток, забраняваща пазарните обединения на балансиращите групи - въпреки редица възражения.

Всички играчи, които не са успели да изчистят недостига или излишъка на енергия вътре в групите си, ще бъдат балансирани от ЕСО от 1 февруари 2022, съобщи „Медиапул“. Сред тях са ТЕЦ-ът на Доган и централите на бизнесмена Христо Ковачки.

За първите 7 месеца на 2021 г. ТЕЦ „Варна“ е спечелила около 12.4 милиона лева от ЕСО точно по линията балансиране на излишък. Ако се върнем по-назад към 2020, ще видим приходи от 20.7 млн. лв. За 2022 се очакват още повече доходи спрямо настоящата година.

Тези суми са били регистрирани, след като през лятото на 2020 г. Бойко Борисов, в качеството си на премиер, спря „студения резерв“. От него централата на Доган получи над 50 млн. лв. от държавата в периода 2018-2020 г. само за да поддържа резервни мощности при необходимост и без да е доказала, че може да ги подсигури. Оказа се, че дори след спирането ТЕЦ-ът е взимал милиони от бюджета, но под друга форма.

Според енергийния експерт от „Има такъв народ“ Иван Хиновски централата се движела „много иновативно“ и се готвела за голяма модернизация. "ТЕЦ-Варна е нужна на енергийната система, нека се абстрахираме чия собственост е“, каза той в интервю за Нова ТВ. „Тя е опорна генерираща мощност в район, в който има непостоянно електропроизводство. Играе ролята на изключително важната регулираща и компенсираща мощност".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024