Газът към ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е бил спрян сутринта на 13 декември, понеделник.

Това е станало по настояване на "Булгаргаз", съобщи "Дневник", позовавайки се на потвърждение от държавния газов доставчик. Информацията беше разпространена и от "24 часа".

До крайната мярка се е стигнало, след като в началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове.

В средата на ноември, "Булгаргаз" са внесли в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от понеделник това се случва, като е спряно и подаването на газ към електроцентралата.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърждава спирането на газа, уточнявайки, че дългът на ТЕЦ "Варна" е около 24-25 млн. лв. Той е натрупан през август и септември. 

Той подчертава, че "Булгаргаз" "мери всички с един аршин - дали си плащат газа". Припомня, че в подобна ситуация миналата година са били топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.

Пред "24 часа" Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ "Варна" и е бивш министър на транспорта, заяви, че централата е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си заради пиковите стойности в цените на газа. Посочи, че за 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии. Той не отрича, че централата има задължения към "Булгаргаз", но според него се обслужвали.

ТЕЦ „Варна“ влезе отново в светлините на прожекторите през лятото на 2021 г., когато лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов зададе въпроси на прокуратурата, НАП и Министерството на енергетиката как Доган е придобил централата и как изведнъж е получил всички нужни лицензи, които били отказвани на предишния собственик.

ТЕЦ-ът получи договор с държавата за студен резерв – осигуряване на резервни мощности при необходимост, без да е доказано, че централата може да ги подсигури. Въпреки това ТЕЦ „Варна“ е получила над 50 млн. лв. от държавата от 2018 до 2020 г., без фактически да функционира с пълен капацитет.

През лятото на 2020 г., в разгара на антиправителствените протести срещу третия кабинет на Бойко Борисов, бившият премиер от ГЕРБ разпореди спиране на студения резерв, но се оказа, че ТЕЦ-ът на Доган пак е получавал милиони. Плащанията са продължили, но под друга форма – за балансиране на излишък и три вида регулиране на мрежата – нагоре, надолу и третично.

За 2020 г. Електроенергийният системен оператор е платил на ТЕЦ „Варна“ 20,7 млн. лв., а за първите седем месеца на 2021 г. сумата е около 12,4 млн. лв., сочат данните на бившия служебен министър на енергетиката Андрей Живков. 

През декември 2020 г. прокуратурата в Чехия започна разследване за сделката между ЧЕЗ и българското частно дружество "Сигда" за продажбата на ТЕЦ "Варна". Централата беше купена от компанията, свързана с бившия транспортен министър Данаил Папазов, а по-късно Ахмед Доган стана главен акционер в дружеството-собственик. 

Сигналът до чешките разследващи бе подаден от сенатора Лукаш Вагенкнехт. Политикът - представител на "Чешката пиратска партия" - внесе жалба и в българската прокуратура, която обаче отказа да образува досъдебно производство. 


ТЕЦ "Варна": Кой е човекът, подал сигнал срещу централата на Доган?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия