Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ "Варна" на Доган заради 25 млн. лв. дългове

Газът към ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е бил спрян сутринта на 13 декември, понеделник.

Това е станало по настояване на "Булгаргаз", съобщи "Дневник", позовавайки се на потвърждение от държавния газов доставчик. Информацията беше разпространена и от "24 часа".

До крайната мярка се е стигнало, след като в началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове.

В средата на ноември, "Булгаргаз" са внесли в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от понеделник това се случва, като е спряно и подаването на газ към електроцентралата.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърждава спирането на газа, уточнявайки, че дългът на ТЕЦ "Варна" е около 24-25 млн. лв. Той е натрупан през август и септември.

Той подчертава, че "Булгаргаз" "мери всички с един аршин - дали си плащат газа". Припомня, че в подобна ситуация миналата година са били топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.

Пред "24 часа" Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ "Варна" и е бивш министър на транспорта, заяви, че централата е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си заради пиковите стойности в цените на газа. Посочи, че за 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии. Той не отрича, че централата има задължения към "Булгаргаз", но според него се обслужвали.

ТЕЦ „Варна“ влезе отново в светлините на прожекторите през лятото на 2021 г., когато лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов зададе въпроси на прокуратурата, НАП и Министерството на енергетиката как Доган е придобил централата и как изведнъж е получил всички нужни лицензи, които били отказвани на предишния собственик.

ТЕЦ-ът получи договор с държавата за студен резерв – осигуряване на резервни мощности при необходимост, без да е доказано, че централата може да ги подсигури. Въпреки това ТЕЦ „Варна“ е получила над 50 млн. лв. от държавата от 2018 до 2020 г., без фактически да функционира с пълен капацитет.

През лятото на 2020 г., в разгара на антиправителствените протести срещу третия кабинет на Бойко Борисов, бившият премиер от ГЕРБ разпореди спиране на студения резерв, но се оказа, че ТЕЦ-ът на Доган пак е получавал милиони. Плащанията са продължили, но под друга форма – за балансиране на излишък и три вида регулиране на мрежата – нагоре, надолу и третично.

За 2020 г. Електроенергийният системен оператор е платил на ТЕЦ „Варна“ 20,7 млн. лв., а за първите седем месеца на 2021 г. сумата е около 12,4 млн. лв., сочат данните на бившия служебен министър на енергетиката Андрей Живков.

През декември 2020 г. прокуратурата в Чехия започна разследване за сделката между ЧЕЗ и българското частно дружество "Сигда" за продажбата на ТЕЦ "Варна". Централата беше купена от компанията, свързана с бившия транспортен министър Данаил Папазов, а по-късно Ахмед Доган стана главен акционер в дружеството-собственик.

Сигналът до чешките разследващи бе подаден от сенатора Лукаш Вагенкнехт. Политикът - представител на "Чешката пиратска партия" - внесе жалба и в българската прокуратура, която обаче отказа да образува досъдебно производство.


ТЕЦ "Варна": Кой е човекът, подал сигнал срещу централата на Доган?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024