Снимка: © http://www.lukaswagenknecht.cz/

Специализираната прокуратура в България проверява сигнал от чешкия сенатор Лукаш Вагекнехт за сделката от 2017 г., при която ТЕЦ "Варна" беше продаден от държавната компания ЧЕЗ на българското частно дружество "Сигда" (понастоящем - мажоритарният й собственик е Ахмед Доган). 

Вагенкнехт е подал искане за разследване на стопанско престъпление в централата още през ноември 2019 г. По информация на в. "Сега" - преписката е прехвърлена от Софийската градска прокуратура към Специализираното обвинение, като до момента няма данни за напредъка на проверката. 

Сигналът за ТЕЦ "Варна"

Причината за съмненията на Вагенкнехт в законността на сделката е свързана със значителната разлика между покупната и продажната цена на въглищната централа. ТЕЦ "Варна" става собственост на чешкото енергийно дружество през 2006 г. за близо 100 млн. евро, a общата сума на инвестициите се оценява на повече от 300 млн. евро.

Първоначалната цел на ЧЕЗ беше да развива дългосрочно централата, но през 2014 г. компанията обяви, че "цената на електроенергията на регулирания пазар не покрива производствените разходи". ТЕЦ "Варна" не получи разрешение за продажба и износ на ток на либерализирания пазар, а през 2013 г. приключи годината с над 67 млн. лв. загуба. Допълнително - компанията се оплакваше от това, че НЕК "системно просрочва задълженията си" в размер на над 30 млн. лв. и затруднява нормалната работа на дружеството. 

През пролетта на 2014 г. ЧЕЗ даде сигнал, че планира да се откаже от инвестицията си във Варна. ТЕЦ-ът спря да работи на 1 януари 2015 г., след което започва търсенето на купувачи. В края на 2017 г. продажбата стана факт, а избраният нов инвеститор е дружеството "Сигда" ООД, собственост на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов. 

Продажбата стана на цена около 48,5 млн. евро - двойно по-ниска от цената на придобиване, без да се смятат допълнително вложените средства. Веднага след смяната на собствеността централата започва нов живот. Без да произвежда ток през първите месеци след покупката, компанията-собственик отчита нетна печалба от 60 млн. лв. Централата е ремонтирана, за да произвежда ток от газ, вместо от въглища. "Сигда" печели и държавна поръчка за осигуряване на т.нар. студен резерв срещу близо 30 млн. лв. на година. Една година след изхода на ЧЕЗ, почетният председател на ДПС Ахмед Доган придоби мажоритарния дял в компанията-собственик на ТЕЦ "Варна". 

Лукаш Вагенкнехт твърди, че има данни за умишлено неизпълнение на служебни задължения, които са довели до финансова загуба на чешката държавна компания. Той е сезирал както прокуратурата в Чехия, така и тази в България в очакване на разследване за предполагаемите щети. 

Лой е Лукаш Вагенкнехт

Икономист по образование, 41-годишният Лукаш Вагенкнехт е член на горната камара на чешкия парламент от 2018 г. насам. Представител е на "Чешката пиратска партия" в Сената. 

Между 2003 и 2006 г. Вагенкнехт е работил като одитор в Министерството на вътрешните работи. През 2007-2009 г. оглавява звеното по вътрешен одит на регионалния съвет по кохезията на Централна Бохемия, като отговаря за контрола по усвояването на европейските фондове. Между 2009 и 2013 г. преминава в частния сектор, като започва работа в Deloitte. 

Връщането му в публичната сфера става през 2013 г., когато поема директцията "Вътрешен одит" в компанията за градския транспорт на Прага. Отстранен е от служба, след като изготвя сигнал за несъответствия във вътрешните системи за финансов контрол. 

Малко след като е отстранен от местната администрация, става зам.-министър на финансите в мандата на Андрей Бабиш. Престоят му в политическия кабинет на Бабиш продължава малко повече от една година (до 2015 г.) заради конфликта му с министъра на регионалното развитие около системата за мониторинг на европейските фондове. 

Лукаш Вагенкнехт е съосновател на организацията "Център за добро управление", който се занимава с изследване на вътрешните системи за управление и контрол в държавната администрация, борба с корупцията и прозрачност на изразходването на обществени средства. Вагенкнехт е автор в чешкия сайт за разследваща журналистика Neovlivni.cz, като една от темите на интереса му е свързана с дейността на ЧЕЗ в България и провалената сделка за продажба на активите на компанията през 2018 г. 

През 2019 г. Вагенкнехт става инициатор на разследването за конфликт на интереси и измама със субсидии срещу компанията "Агроферт" на Андрей Бабиш, който стана министър-председател на Чехия през декември 2017. Проверката е поета от европейския омбудсман Емили О'Райли. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат