Кирил Петков: Бизнесите без договори за по-ниски цени ще получават помощи за тока Снимка: © Getty Images

Бизнесите, които имат най-големи нужди от подпомагане за цените на тока, ще получават помощи в предварително обявени рамки, съобщи Кирил Петков за предаването "120 минути" по bTV.

“Ако даден бизнес има предварителен договор за ползване на ток на преференциални цени, той няма да не бъде подпомаган от държавата”, каза премиерът. В следващите дни министърът на енергетиката Александър Николов ще обяви конкретно в какви рамки и на какъв принцип ще бъде помощта.

“С мораториума ГЕРБ си направиха тяхна игричка в парламента. Едва ли е случайност, че се случи точно в в първия ден на новия парламент, но той (б.а. - мораториумът) може да бъде прекратен преди края на март 2022 г.”, каза премиерът. "Правителството предвижда да направим анализ на доставките на газ и на ситуацията в КЕВР".

Депутатите поставиха нови срокове в мораториума за цените на тока

Според Петков законът дава правомощия на КЕВР, които в момента органът не изпълнява. Той трябва да има регулиращи правомощия и за целта ще бъдат назначени 30-40 одитори.

От правителството ще направят опит за договаряне на газ от Азербайджан, тъй като цените са с 60% по-ниски от тези, на които в момента Топлофикация купува от "Газпром". Така би се намалила дупката, която се получава от замразяването на цените за бита и покачващите се цени на газа за Европа.

Кирил Петков отново изрази надежда главният прокурор Иван Гешев да спести време на държавата, като сам подаде оставка. Той каза, че на срещите в Брюксел през седмицата от Европейската комисия са видели воля за правосъдната реформа.

На въпрос дали би направил Гешев посланик след мандата му на главен прокурор, премиерът отговори, че сделки не прави и целта му е единствено работещио правосъдие и никой да не е над закона.

"Правителството ще вземе комплекс от мерки за отстраняването на Гешев, който включва смяна на членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича. Те ще имат контролираща функция за работата на ВСС и на главния прокурор, и ще могат да приемат корупционни сигнали за главния прокурор", каза Петков.

Междувременно КПКОНПИ става "силна антикорупционна агенция". Ако по нейно разследване прокуратурата не повдигне обвинение, КПКОНПИ ще може да обжалва на следваща инстанция.

Надежда Йорданова: Цацаров ще си тръгне до 2 месеца, готвим нов иск за оставка на Гешев

По темата със здравната криза Петков потвърди, че ще бъдат въведени зелени сертификати за държавната администрация, като целта е там нивото на Covid-19 да се сведе "до нула". Ще има пунктове за тестване на служителите както при учениците.

Кирил Петков обеща децата да не стават повече "заложници на мерките", но насърчи повишаването на нивото на ваксинацията в страната, което в момента е само 26%. “В света са поставени вече над 8 млрд. ваксини и това показва, че няма опасност. Аз и цялото ми семейство, включително дъщеря ми, която е с диабет 1, сме ваксинирани и ще получим бустерна доза през седмицата”, каза министър-председателят. "Ако ваксинацията остане на това ниво, "Омикрон" ще ни засегне тежко".

Премиерът даде пример, че ако се ваксинират 300 000 пенсионери до края на януари 2022, ще бъдат освободени над 4500 болнични легла. Отново напомни заявката на правителството за информационна кампания сред тази част от населението, която има страхове от ваксинирането. През седмицата Петков ще използва случая, докато поставя третата си ваксина, да направи публична диксусия с д-р Радка Аргирова, която ще е здравен съветник в политическия му кабинет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024