Депутатите поставиха нови срокове в мораториума за цените на тока

Със 132 гласа "за" Народното събрание промени мораториума върху цените на тока, ВиК услугите и парното само ден след като го приеха с голямо мнозинство по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Промените бяха свързани с въвеждането на нови срокове за замразяването на цените - нивото им ще бъде от деня 16 декември 2021 г. и то ще се запази до 31 март 2022 г.

И още - промяната уточнява, че мораториумът важи само за цените на регулирания пазар - т.е. за битовите потребители.

В оригиналното предложение на Десислава Атанасова липсваше каквото и да е указание по този въпрос. В аргументацията си тя твърдеше, че предложението й ще облекчи ценовата криза и за бизнеса, който в момента купува електроенергията си на независимата енергийна борса.

Не беше прието второто редакционно предложение на ГЕРБ, което засягаше цените за бизнес потребителите на енергия.

Жечо Станков (ГЕРБ) поиска министърът на енергетиката и финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите потребители с 75% от разликата между прогнозната пазарна цена според разчет на КЕВР и средно месечната цена на пазара ден напред на енергийната борса, считано от 1 декември.

Рамадан Аталай от ДПС обаче контрира това предложение, като посочи, че стойността е определена произволно и призова да не се правят подобни изменения без изрично становище на Министерството на финансите.

"Г-н Петков, вземете управлението в ръцете си. Не може по този начин да се подигравате с всичко, което се случва в тази държава. Неприлично е, колеги", каза Аталай, който обвини ГЕРБ в това, че "правят политика на чужд гръб".

Дотук се стигна, след като Министерски съвет призова за ревизирането му, а вицепремиерът Корнелия Нинова, която е участвала в преговорите около гласуването му в сряда, също призна, че е допусната грешка.

В мотивите на вносителите на искането за промяната се посочва, че първоначално заложената дата 1 януари 2021 г. за ориентир на цените през следващите три месеца е неправилна, защото вече не е актуална.

"Доколкото логиката на приетото решениe на НС е да се запазят актуалните нива на цените на посочените услуги, то и решението следва да препраща към настоящата дата", се казва в мотивите на тримата депутати.

Те посочват още, че срокът от малко над 3 месеца е "разумен" и гарантира, че "КЕВР и всички заинтересовани страни ще имат достатъчно време да се подготвят по евентуално решение за преразглеждане на регулираните цени".

"На следващо място, крайните потребители ще имат достатъчно време да се подготвят за последиците от промяна в регулираните цени, което е изключително необходимо в условията на допълнително увеличение на вече съществуващата финансова тежест", се казва още в мотивите.

Бившият депутат и енергиен експерт на "Има такъв народ" Иван Хиновски коментира пред БНТ, че е "шокиран от загубата на колективен разум в Народното събрание" заради подкрепата за мораториума. Собствената му политическа сила беше сред тези, които изрично подкрепиха предложението на ГЕРБ за замразяване на енергийните цени.

Според Хиновски това решение може да предизвика предупреждение от Европейската комисия заради намесата на политически орган в работата на независимия регулатор КЕВР, като коментира, че е под заплаха и евентуалното изплащане на аванса на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Енергийният експерт и консултант Васко Начев призова депутатите да отмнят изцяло решението си за мораториума и определи като "срамно тъжен ден за българския парламент" гласуването в сряда.

"Надявам се днес разумът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „Извинявайте, ние сбъркахме вчера - забравете за този мораториум", каза той пред Нова ТВ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петър Тодоров е виждал Стефан Димитров да влиза в МВР, но не му било работа да контролира посетителите

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024