Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Държавата ще обяви до дни компенсаторни механизми за бизнеса заради поскъпването на тока, обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Вицепремиерът се срещна с представители на работодателските организации и каза, че ведомството ѝ ще настоява „още за декември да има компенсации“.

„Надявам се още тази седмица да намерим решението. В момента текат разговори по темата с премиера и ресорните министри. Основната цел е да се осигури предсказуемост за българския бизнес в условията на здравна и енергийна криза“, заяви Нинова.

„В някои от европейските държави вече има такъв механизъм. За българските условия трябва да преценим, но натрупаните свръхпечалби искаме да се използват за подпомагане на икономиката и на дружествата в енергетиката. Тези компенсации, които са за подпомагане срещу Covid-кризата и бяха до края на ноември, задължително се удължават за декември. Ще внесем предложение тези мерки да продължат и след първи януари“, добави тя.

„Спешно е, важно е, януари ще е късно. Редица фирми сигнализират, че са в тежко положение и започват да затварят“, каза още вицепремиерът.

До момента фирмите и останалите небитови потребители получиха по 110 лв. за всеки изразходван мегаватчас единствено за месеците октомври и ноември. 

Електроразпределителните дружества и ВиК операторите вече алармираха, че ако не получат компенсации заради замразените цени с мораториума до март 2022, са застрашени от фалити.

Нинова припомни, че засегнатите от мораториума доставчици на ток, вода и парно, са поискали помощи в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на електроенергията, дадена от КЕВР в средата на годината, и сегашните стойности, по които купуват. На енергийната борса цената на тока вече е близо 600 лв. за мегаватчас, докато ЕРП-тата го доставят на домакинствата на регулирана цена от около 120 лв. 

"Предстои да обсъдим с министъра на енергетиката и министъра на финансите (Асен Василев) какъв да бъде размерът на компенсацията", каза Нинова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония