Държавата ще компенсира бизнеса за скъпия ток още през декември Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Държавата ще обяви до дни компенсаторни механизми за бизнеса заради поскъпването на тока, обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Вицепремиерът се срещна с представители на работодателските организации и каза, че ведомството ѝ ще настоява „още за декември да има компенсации“.

„Надявам се още тази седмица да намерим решението. В момента текат разговори по темата с премиера и ресорните министри. Основната цел е да се осигури предсказуемост за българския бизнес в условията на здравна и енергийна криза“, заяви Нинова.

„В някои от европейските държави вече има такъв механизъм. За българските условия трябва да преценим, но натрупаните свръхпечалби искаме да се използват за подпомагане на икономиката и на дружествата в енергетиката. Тези компенсации, които са за подпомагане срещу Covid-кризата и бяха до края на ноември, задължително се удължават за декември. Ще внесем предложение тези мерки да продължат и след първи януари“, добави тя.

„Спешно е, важно е, януари ще е късно. Редица фирми сигнализират, че са в тежко положение и започват да затварят“, каза още вицепремиерът.

До момента фирмите и останалите небитови потребители получиха по 110 лв. за всеки изразходван мегаватчас единствено за месеците октомври и ноември.

Електроразпределителните дружества и ВиК операторите вече алармираха, че ако не получат компенсации заради замразените цени с мораториума до март 2022, са застрашени от фалити.

Нинова припомни, че засегнатите от мораториума доставчици на ток, вода и парно, са поискали помощи в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на електроенергията, дадена от КЕВР в средата на годината, и сегашните стойности, по които купуват. На енергийната борса цената на тока вече е близо 600 лв. за мегаватчас, докато ЕРП-тата го доставят на домакинствата на регулирана цена от около 120 лв.

"Предстои да обсъдим с министъра на енергетиката и министъра на финансите (Асен Василев) какъв да бъде размерът на компенсацията", каза Нинова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024