Кабинетът предлага 900 млн. лв. компенсации за бизнеса заради скъпия ток Снимка: © Булевард България

Правителството ще предложи нови схеми за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията, които се очаква да действат от декември 2021 г. до края на март 2022 г. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов на пресконференция.

Подпомагане ще бъде осигурено както за фирмите, които купуват ток на свободния пазар, така и за потребителите на природен газ на регулирания пазар и за мрежовите оператори, които нямат друг източник за покриване на технологичните си разходи заради наложения мораториум на цените от 47 Народно събрание.

Компенсациите за бизнеса от декември до март 2022 г. няма да са фиксирани на 110 лв./мегаватчас като в момента, а ще се изчисляват на база на разликата между цената за "Ден напред" от юли 2021 г. (185 лв./мегаватчас) и реалната средномесечна борсова цена в момента.

Размерът на помощите ще е 75% от разликата между цената от юли и реалната цена за съответния месец, но не повече от 30% от реалната цена. Към 21 декември стойността на електроенергията на свободния пазар е стигнала до 342 евро/мегаватчас в България.

Причината да се сложи лимит на компенсациите са законови, част от тях са свързани и с прогнозирането на държавния бюджет за 2022 г. Стойността на помощите за бизнеса по тази схема ще е над 900 млн. лв. за четирите месеца - декември, януари, февруари и март.

Потребителите, които и в момента получават тока си на по-ниска цена заради дългосрочните си договори, няма да бъдат подпомагани с държавни средства.

Мрежовите оператори ще бъдат компенсирани за технологичните си разходи, като държавата поеме разликата между прогнозната цена на КЕВР и реалната цена, на която те заплащат тези разходи за поддръжка на мрежата. По текущи оценки тази помощ ще е около 350 млн. лв., като целта е да не се стигне до потенциален краен скок на цените след вдигането на мораториума.

Още около 200 млн. лв. са предвидени за потребителите на природен газ от регулирания пазар. Целият ресурс за тези схеми ще надхвърли 1,5 млрд. лв., каза Александър Николов.

Правителството ще трябва да нотифицира Европейската комисия за намеренията си, очаква се решението да се обсъди на Министерски съвет в сряда, а целта е всичко да бъде одобрено не по-късно от 30 декември 2021 г.


Енергийният министър обвини "Булгаргаз" заради газовата връзка с Гърция и дълговете на ТЕЦ "Варна"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024