Снимка: © Screenshot

Твърдението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че 4 млрд. лв. са "източени" от сектор енергетика е неточно. Това каза енергийният министър от ИТН Александър Николов в интервю пред bTV, като посочи, че с тези пари са платени компенсации за населението и бизнеса, както и за покриването на стар дълг на НЕК. Това беше един от посочените мотиви от Трифонов при напускането на партията му от управляващата коалиция.

"Източени не е най-точната дефиниция. Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички... Не мисля, че спекулацията е полезна", заяви Николов.

Той потвърди, че ще подаде оставка утре, а мотивите за нея са както политически, така и лични, свързани с чувството за морал и лоялност. Николов посочи, че не партиен член и не се явявал лично на избори, за да търси обществена подкрепа, но дължи поста си на своите партньори от "Има такъв народ".

За решението партията да напусне управляващата коалиция, Николов е научил, докато е участвал в международен форум за сътрудничество, но по-късно е разговарял по въпроса с Трифонов. Той посочи, че "това не е част от митологията, която върви, че се спускат едни решения".

„Решението е решение и то е такова каквото е. Оттам нататък, ако се слиза по-надолу по пирамидата - от политическо решение към лично решение – всеки преценява сам“, допълни Николов.

Енергийният министър каза, че по отношение на сектор "Енергетика" е имал "много кратки и много ясни разговори" с Трифонов, но лидерът не се е бъркал в решенията му, а го е съветвал да прави това, което той смята, че трябва да се случи и това, "което е полезно за хората".

Той посочи, че не получил пряко предложение от премиера Петков за оставането му на поста, но му е дадена положителна оценка за това, което е свършил.

„Докато няма гласуван следващ човек в тази роля, министерството продължава да функционира нормално“, каза Николов.

Енергийният министър допълни, че не е имал проблем в комуникацията с министър-председателя:

„Всички критики, които са към момента, за нещата, които са правени, всички оценки или всички недоволства, предложения - те трябва да са насочени по-скоро към мен и в по-малка част към екипа ми. И не е имало абсолютно никакъв проблем с комуникацията, с взимане на тежки решения, когато е било необходимо. Абсолютно никакъв проблем не е имало и с комуникацията с премиера в тази перспектива“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо