Апелативният съд на Москва остави в сила ефективната присъда на Алексей Навални по делото "Ив Роше".

Руският опозиционен лидер беше арестуван при завръщането си в Москва на 17 януари по искане на службата по изпълнение на наказанията. Срещу него имаше издадена условна присъда за мошеничество, по която Навални трябваше да се явява редовно пред полицейските служби - условие, което той е пропуснал по време на лечението си в Германия след отравянето с новичок.

Съдът в Москва е решил да съкрати присъдата от 2 години и 8 месеца с 45 дни, като е взел предвид и срока на домашния му арест в периода декември 2013 - февруари 2014. Руските власти отхвърлиха жалбата на защитниците на Навални, които изтъкват, че той не се е укривал, а се е лекувал и физически не е бил в състояние да пътува до инспекторите. Не е приет и аргументът, че от 2017 г. има решение на Съда в Страсбург, което обявява присъдата по делото "Ив Роше" за несправедливо издадена.

В последните си думи пред съда Алексей Навални призова магистратите да "не се страхуват от хората, които търсят истината".

"При мен пристигат много писма, и много от тях завършват с думите "Русия ще бъде свободна". Аз съм съгласен с тази фраза, но тя не може да представлява цел сама по себе си. Искам Русия да бъде богата, а нейните богатства да се разпределят справедливо. Да има нормлано здравеопазване и образование. Сега Русия е нещастна по всички направления. Имаме си всичко, но сме някаква нещастна държава. Което и произведение на руската литература да отворите, вътре се описват само страдания. Затова предлагам да променим лозунга така: "Русия ще бъде щастлива", каза той.

В речта си той цитира и реплика на една от героините в "Хари Потър" - Луна Лъвгуд, която нарича "забележителен философ".

"Тя казва, че е важно човек да не се чувства самотен, защото именно това би искал Волдемор. Но аз съвсем не се чувствам така. Нашата страна в момента е изградена върху несправедливост, с която постоянно се сблъскваме. Но милиони, десетки милиони души искат истината и ще я постигнат", каза той.

В събота следобед Навални получи и втора присъда - глоба от 860 000 рубли (почти 9500 евро) - този път по дело за клевета, заведено срещу него от близки на 95-годишен ветеран от Втората световна война, който е участвал в рекламен клип на RT във възхвала на новата руска конституция от 2020 г. Опозиционерът коментира видеото преди месеци, като определя участниците в него като "продажни лакеи" и "позор за държавата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори