Алексей Навални остава в затвора, присъдата му беше намалена с 45 дни

Апелативният съд на Москва остави в сила ефективната присъда на Алексей Навални по делото "Ив Роше".

Руският опозиционен лидер беше арестуван при завръщането си в Москва на 17 януари по искане на службата по изпълнение на наказанията. Срещу него имаше издадена условна присъда за мошеничество, по която Навални трябваше да се явява редовно пред полицейските служби - условие, което той е пропуснал по време на лечението си в Германия след отравянето с новичок.

Съдът в Москва е решил да съкрати присъдата от 2 години и 8 месеца с 45 дни, като е взел предвид и срока на домашния му арест в периода декември 2013 - февруари 2014. Руските власти отхвърлиха жалбата на защитниците на Навални, които изтъкват, че той не се е укривал, а се е лекувал и физически не е бил в състояние да пътува до инспекторите. Не е приет и аргументът, че от 2017 г. има решение на Съда в Страсбург, което обявява присъдата по делото "Ив Роше" за несправедливо издадена.

В последните си думи пред съда Алексей Навални призова магистратите да "не се страхуват от хората, които търсят истината".

"При мен пристигат много писма, и много от тях завършват с думите "Русия ще бъде свободна". Аз съм съгласен с тази фраза, но тя не може да представлява цел сама по себе си. Искам Русия да бъде богата, а нейните богатства да се разпределят справедливо. Да има нормлано здравеопазване и образование. Сега Русия е нещастна по всички направления. Имаме си всичко, но сме някаква нещастна държава. Което и произведение на руската литература да отворите, вътре се описват само страдания. Затова предлагам да променим лозунга така: "Русия ще бъде щастлива", каза той.

В речта си той цитира и реплика на една от героините в "Хари Потър" - Луна Лъвгуд, която нарича "забележителен философ".

"Тя казва, че е важно човек да не се чувства самотен, защото именно това би искал Волдемор. Но аз съвсем не се чувствам така. Нашата страна в момента е изградена върху несправедливост, с която постоянно се сблъскваме. Но милиони, десетки милиони души искат истината и ще я постигнат", каза той.

В събота следобед Навални получи и втора присъда - глоба от 860 000 рубли (почти 9500 евро) - този път по дело за клевета, заведено срещу него от близки на 95-годишен ветеран от Втората световна война, който е участвал в рекламен клип на RT във възхвала на новата руска конституция от 2020 г. Опозиционерът коментира видеото преди месеци, като определя участниците в него като "продажни лакеи" и "позор за държавата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024