Апелативният съд на Москва остави в сила ефективната присъда на Алексей Навални по делото "Ив Роше". 

Руският опозиционен лидер беше арестуван при завръщането си в Москва на 17 януари по искане на службата по изпълнение на наказанията. Срещу него имаше издадена условна присъда за мошеничество, по която Навални трябваше да се явява редовно пред полицейските служби - условие, което той е пропуснал по време на лечението си в Германия след отравянето с новичок. 

Съдът в Москва е решил да съкрати присъдата от 2 години и 8 месеца с 45 дни, като е взел предвид и срока на домашния му арест в периода декември 2013 - февруари 2014. Руските власти отхвърлиха жалбата на защитниците на Навални, които изтъкват, че той не се е укривал, а се е лекувал и физически не е бил в състояние да пътува до инспекторите. Не е приет и аргументът, че от 2017 г. има решение на Съда в Страсбург, което обявява присъдата по делото "Ив Роше" за несправедливо издадена. 

В последните си думи пред съда Алексей Навални призова магистратите да "не се страхуват от хората, които търсят истината". 

"При мен пристигат много писма, и много от тях завършват с думите "Русия ще бъде свободна". Аз съм съгласен с тази фраза, но тя не може да представлява цел сама по себе си. Искам Русия да бъде богата, а нейните богатства да се разпределят справедливо. Да има нормлано здравеопазване и образование. Сега Русия е нещастна по всички направления. Имаме си всичко, но сме някаква нещастна държава. Което и произведение на руската литература да отворите, вътре се описват само страдания. Затова предлагам да променим лозунга така: "Русия ще бъде щастлива", каза той. 

В речта си той цитира и реплика на една от героините в "Хари Потър" - Луна Лъвгуд, която нарича "забележителен философ". 

"Тя казва, че е важно човек да не се чувства самотен, защото именно това би искал Волдемор. Но аз съвсем не се чувствам така. Нашата страна в момента е изградена върху несправедливост, с която постоянно се сблъскваме. Но милиони, десетки милиони души искат истината и ще я постигнат", каза той. 

В събота следобед Навални получи и втора присъда - глоба от 860 000 рубли (почти 9500 евро)  - този път по дело за клевета, заведено срещу него от близки на 95-годишен ветеран от Втората световна война, който е участвал в рекламен клип на RT във възхвала на новата руска конституция от 2020 г. Опозиционерът коментира видеото преди месеци, като определя участниците в него като "продажни лакеи" и "позор за държавата". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие