Снимка: © newgeneration-forever.net

Инициативен комитет от културни дейци, университетски преподаватели, журналисти и общественици внесе в Столична община подписка за именуване на алея в Борисовата градина на Димитър Воев.

Поводът е 30-годишнината от смъртта на емблематичната фигура на музикалната контракултура в България, която ще бъде отбелязана на 5 септември 2022 г.

Воев е роден през 1965 г. Той е поет, композитор, вокалист и музикант. Най-известен е с това, че е основател и фронтмен на групата „Нова генерация“, която твори в различни състави до смъртта му през 1992 г.

„Личността на Димитър Воев е знакова за развитието на българската авангардна култура на Прехода и чрез именуване на алея в Борисовата градина ще спомогнем за съхраняване на културно-историческата памет за цяло едно поколение“, пише в мотивираното предложение, отправено към администрацията на Столична община, с копия до кмета на столицата Йорданка Фандъкова и кмета на „Средец“ Трайчо Трайков.

"Интелектуалното присъствие на Воев след смъртта му е присъствие на един добре познат „непознат“ поет, музикант, превърнал се в символ на софийската младеж – бунтарски настроена, насочила поглед към бъдещето, към демокрацията. Това е нова генерация „изгубено“ поколение на съпротивата срещу „живота в лъжа“, добавят от инициативния комитет, цитирани от RockTheNight.Eu.

Предложението е подписано от 213 души. Те пишат, че фигурата на Димитър Воев неслучайно е посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е „свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес“.

„Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура – процес, започнал още в края на 80-те години, който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21 век. Текстовете на Воев са актуални и днес. Те са наднационални и в същото време дълбоко свързани с травматичната идентичност на едно гранично поколение (колкото волно, толкова и болно). От историческа и социологическа перспектива се вижда, че сегашната нова генерация обитава сходна среда на проблематичност, среда, в която удобно се е настанил човекът-маса. За другия, този със собствен житейски проект, е рисковано да открие своя истински портрет“, пишат от инициативния комитет към Столична община.

Воев е роден и израснал в сърцето на София и е представител на модерната градска култура. Става символ на бунтарски настроената столична младеж, насочила поглед към демокрацията.

Той е едно от лицата на така наречената ъндърграунд култура. Една от най-известните фрази на Воев е от песента „Човекът змия“ – „По-добре да си отида/, за да бъде всичко в ред“.

„Официалното наименуване на алеята, водеща към Лятната сцена в Борисовата градина, ще припомня на минувачите с „любима безнадеждност“ нишките на онова вечно време – отминало и настъпващо, действително и измислено, но винаги повтарящо се, като текст от песен на Димитър Воев“, пишат инициаторите.

През последните години няколко пъти се появи идеята да се именува улица на Димитър Воев, но тя не бе реализирана. Един от примерите е от 2009 г., когато Елин Рахнев, Димитър Гочев, Петя Дикова, Людмила Сланева и Румен Леонидов поискаха да бъде кръстена улица на името му.

През 2012 г. беше основана фондация „Димитър Воев – Нова генерация“. По нейна инициатива се организира тематичният фестивал „Улица „Нов живот“ и конференция в СУ „Св. Климент Охридски“, посветени на поета и музикант.

През 2019 г. режисьорът Борислав Колев създаде документалния филм „Рокендрол“, в който една от водещите фигури беше тази на вокалиста. През същата година издателство „Анубис“ включи в свой учебник по музика песента „Кукла“ – най-емблематичния хит на група „Атлас“ по текст на Воев. Смята се, че той е автор и на повечето текстове на песните на Милена Славова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър