"Алфа Рисърч": Без развръзка до финала. София може да реши първото място в Избори 2023 Снимка: © Getty Images

"Битка за няколко процента повече" и кампания, която слабо мотивира по-широк кръг избиратели извън твърдите партийни електорати - така изглеждат настроенията на гласоподавателите в най-новото изследване на "Алфа рисърч" преди Избори 2023, проведено между 25 и 29 март.

Агенцията отчита паритет на върха между ПП-ДБ и ГЕРБ, като показва леко повишение на резултата за ГЕРБ и преднина с 0,5% в полза на партията на Бойко Борисов сред твърдо решилите да гласуват.

"Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори", се казва в анализа на агенцията.

  • Колебаещите се дали да гласуват са 13% от всички респонденти.
  • 11 процента твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват по време на кампанията, а 15% от "твърдо решилите" да гласуват още не са решили кого да подкрепят.
  • "Този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден", казват социолзоите.

ДПС и "Възраждане" вече се изравняват в резултата - според "Алфа рисърч", ако в кампанията има ясна тенденция, тя е в ръста на подкрепата за партията на Костадин Костадинов.

  • Откъде идват новите им гласове - "както разочаровани симпатизанти от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство".

Агенцията вижда леко повишение при резултата и на БСП, въпреки отслабените ѝ позиции - до 8,2%.

Това е и последният сигурен участник в 49 Народно събрание.

"Български възход" остава с малка разлика под чертата - 3,9% при твърдо решилите да гласуват. С 3,1% е "Левицата", а ИТН пада под три на сто. Вотът за първите две формации "ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели "защо си струва да отидат до урните", казват от "Алфа".

"Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение. Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина. Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-ия парламент, а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“, е изводът на социолозите.


Настоящото изследване е проведено в периода 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след две поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024