Снимка: © Булевард България

За първи път от 2009 г. насам редовно избраното правителство започва мандата си с позитивен нетен рейтинг на доверие. Това показват данни на "Алфа Рисърч" от изследване, проведено в периода 6 - 14 февруари 2022 г. като част от редовния мониторинг на агенцията. 

Оценките за кабинета на Кирил Петков на втория месец от работата му са 35% позитивни спрямо 23% негативни. Без ясно очертана позиция са 42 процента от запитаните граждани.

Превес на положителното отношение към новото управление не е измервано от 13 години насам, т.е. от първия кабинет на Бойко Борисов. 

Симпатизантите на "Продължаваме промяната" са с 66% положителни реакции на кабинета, като са "практически единствените, които нямат критики" към новото правителство.

Висока е и степента на лоялност от страна на избирателите на БСП - около 50 на сто. При симпатизантите на ИТН и "Демократична България" обаче има спад към 33-36%, според изследването на "Алфа". 

Кирил Петков също има положителна нетна оценка за дейността си като министър-председател. 

39 на сто от гражданите подкрепят работата му, спрямо 21 на сто, които не го одобряват. Отново е висок делът на колебаещите се хора - 40 процента.

"Алфа" са решили да засекат мненията на респондентите по линия на новопоявилото се разминаване в позициите на Румен Радев и Петков по темата за подхода спрямо Северна Македония и смяната на ръководството на "Булгаргаз" - в комбиниран въпрос. 

Според така поставеното питане, 34% от отговорилите се разпознават в позицията на Радев, докато 12 процента подкрепят Кирил Петков. 

Най-голям е делът на хората (28%), които смятат, че не са достатъчно добре запознати с двата казуса и остават без категорично мнение. 26 на сто са тези, които не подкрепят нито един от двамата в това отношение.

Интересна е обаче друга тенденция - в разбиранията на избирателите за позицията за членството на Северна Македония в ЕС и за подхода на България по тази тема. 

През октомври 2020 г. "Алфа Рисърч" бяха засекли, че цели 83,8% от хората са против началото на преговори за членство на Скопие в ЕС. Позицията им беше, че България не бива да дава зелена светлина за този процес, докато "не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България". Само 10,2% бяха на мнение, че правителството трябва да подкрепи еврочленството на Македония независимо от историческите спорове. 

Новото проучване на "Алфа" от февруари 2022 г. задава по-различен въпрос: "Коя от двете позиции подкрепяте - обявения нов по-диалогичен и гъвкав подход на българското правителство към Северна Македония, или предишната по-твърда позиция?". 

Мнозинството от запитаните отново заема хардлайнерската теза, но процентът на подкрепа за нея вече е значително по-нисък - 49 на сто. 

Вместо това 31% от гражданите казват, че са по-склонни да подкрепят линията на кабинета на Кирил Петков за усилено икономическо сближаване между двете страни като път към евентуалното начало на преговорите за ЕС.

Независимо от трудния старт на новото управление - слабостите му не водят до увеличение на подкрепата на опозиционните партии. 

Напротив, "Алфа" дори отчитат ерозия на подкрепата при ГЕРБ с 4 процентни пункта, като тя пада до 18,1%. 

"Продължаваме промяната" остава първа политическа сила с 24,4% на отчетлива преднина напред. Кризата в БСП е довела до свиване до едноцифрен процент на подкрепа за партията. 

 

Леко увеличение има в оценката за дейността на новото Народно събрание, но все още не може да се възстанови изгубеното доверие в парламента след 2009 г. насам.

Данните на агенцията от изминалите 20 години показват стръмен срив след първия управленски мандат на ГЕРБ в доверието на гражданите към качеството на парламентарния живот на старта на новото управление.

Проследяването на данните за доверието в Иван Гешев показват, че то е стигнало до най-ниското си ниво от началото на мандата му като главен прокурор - 8 на сто. 

Отрицателните оценки за него са 56%, като се изравняват с положението от юли 2020 г., когато избухнаха антиправителствените протести след акцията на прокуратурата в президентството. 

Данните идват на фона на заявките на управляващото мнозинство за второ поредно искане за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев пред ВСС, оставката на Сотир Цацаров и цялостната програма за съдебна реформа.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години