Алфа рисърч: Първият кабинет с позитивен баланс на доверие от 13 г. насам Снимка: © Булевард България

За първи път от 2009 г. насам редовно избраното правителство започва мандата си с позитивен нетен рейтинг на доверие. Това показват данни на "Алфа Рисърч" от изследване, проведено в периода 6 - 14 февруари 2022 г. като част от редовния мониторинг на агенцията.

Оценките за кабинета на Кирил Петков на втория месец от работата му са 35% позитивни спрямо 23% негативни. Без ясно очертана позиция са 42 процента от запитаните граждани.

Превес на положителното отношение към новото управление не е измервано от 13 години насам, т.е. от първия кабинет на Бойко Борисов.

Симпатизантите на "Продължаваме промяната" са с 66% положителни реакции на кабинета, като са "практически единствените, които нямат критики" към новото правителство.

Висока е и степента на лоялност от страна на избирателите на БСП - около 50 на сто. При симпатизантите на ИТН и "Демократична България" обаче има спад към 33-36%, според изследването на "Алфа".

Кирил Петков също има положителна нетна оценка за дейността си като министър-председател.

39 на сто от гражданите подкрепят работата му, спрямо 21 на сто, които не го одобряват. Отново е висок делът на колебаещите се хора - 40 процента.

"Алфа" са решили да засекат мненията на респондентите по линия на новопоявилото се разминаване в позициите на Румен Радев и Петков по темата за подхода спрямо Северна Македония и смяната на ръководството на "Булгаргаз" - в комбиниран въпрос.

Според така поставеното питане, 34% от отговорилите се разпознават в позицията на Радев, докато 12 процента подкрепят Кирил Петков.

Най-голям е делът на хората (28%), които смятат, че не са достатъчно добре запознати с двата казуса и остават без категорично мнение. 26 на сто са тези, които не подкрепят нито един от двамата в това отношение.

Интересна е обаче друга тенденция - в разбиранията на избирателите за позицията за членството на Северна Македония в ЕС и за подхода на България по тази тема.

През октомври 2020 г. "Алфа Рисърч" бяха засекли, че цели 83,8% от хората са против началото на преговори за членство на Скопие в ЕС. Позицията им беше, че България не бива да дава зелена светлина за този процес, докато "не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България". Само 10,2% бяха на мнение, че правителството трябва да подкрепи еврочленството на Македония независимо от историческите спорове.

Новото проучване на "Алфа" от февруари 2022 г. задава по-различен въпрос: "Коя от двете позиции подкрепяте - обявения нов по-диалогичен и гъвкав подход на българското правителство към Северна Македония, или предишната по-твърда позиция?".

Мнозинството от запитаните отново заема хардлайнерската теза, но процентът на подкрепа за нея вече е значително по-нисък - 49 на сто.

Вместо това 31% от гражданите казват, че са по-склонни да подкрепят линията на кабинета на Кирил Петков за усилено икономическо сближаване между двете страни като път към евентуалното начало на преговорите за ЕС.

Независимо от трудния старт на новото управление - слабостите му не водят до увеличение на подкрепата на опозиционните партии.

Напротив, "Алфа" дори отчитат ерозия на подкрепата при ГЕРБ с 4 процентни пункта, като тя пада до 18,1%.

"Продължаваме промяната" остава първа политическа сила с 24,4% на отчетлива преднина напред. Кризата в БСП е довела до свиване до едноцифрен процент на подкрепа за партията.

Леко увеличение има в оценката за дейността на новото Народно събрание, но все още не може да се възстанови изгубеното доверие в парламента след 2009 г. насам.

Данните на агенцията от изминалите 20 години показват стръмен срив след първия управленски мандат на ГЕРБ в доверието на гражданите към качеството на парламентарния живот на старта на новото управление.

Проследяването на данните за доверието в Иван Гешев показват, че то е стигнало до най-ниското си ниво от началото на мандата му като главен прокурор - 8 на сто.

Отрицателните оценки за него са 56%, като се изравняват с положението от юли 2020 г., когато избухнаха антиправителствените протести след акцията на прокуратурата в президентството.

Данните идват на фона на заявките на управляващото мнозинство за второ поредно искане за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев пред ВСС, оставката на Сотир Цацаров и цялостната програма за съдебна реформа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023