Сътресенията в политическия живот през юни 2022 г. са довели до видимо мобилизиране на подкрепата за партиите, които влизат в действащото управление - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Това показват данни от последното месечно изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 25 юни и 1 юли, т.е. след свалянето на правителството на Кирил Петков с вот на недоверие и финала на консултациите при Румен Радев.

ПП си възстановява изгубените позиции спрямо ГЕРБ на фона на резултатите от април 2022 г., като според данните на "Алфа" - разликата между двете партии сред хората, заявили, че ще гласуват, е около 1 процент в полза на ГЕРБ.

Според социолозите - тази динамика се дължи най-вече на реакцията на хората срещу свалянето на Никола Минчев като председател на 47 НС и последвалото бутане на правителството. ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Моментните настроения показват, че ходовете на Слави Трифонов са успели да доведат ИТН до пореден срив на доверието, при който влизането в следващото Народно събрание е под въпрос - с 3,3% подкрепа сред заявилите готовност да гласуват.

"Възраждане" също върви назад в подкрепата от избирателите като пада от 9,4% (през април) на 7,9% (през юни), което "Алфа рисърч" си обясняват с появата на "Български възход" и отместването на фокуса към по-важната партийна битка между ПП и ГЕРБ.

Уточнението, което агенцията прваи на финала, е, че данните са при "едва 38% изразили желание да участват в изборите" и при силно нестабилна среда.

На въпроса "каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната", 31,9% от хората предпочитат да се формира нов съюз около "Продължаваме промяната".

25,1% са за коалиция около ГЕРБ - по-често подкрепа за този вариант идва от "избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус".

"Алфа Рисърч" вижда и разколебаване на подкрепата за Румен Радев в последния месец заради атаките му срещу управляващото мнозинство и ответните критики от правителството срещу държавния глава.

Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта до 43% през юни 2022 г., казват от "Алфа".

Интересно е наблюдението, което правят социолозите за това, че подкрепата за отпадане на ветото за начало на преговори между Северна Македония и ЕС продължава да расте и че решението за отпушване на процеса "не води до предвещаваните от мнозина анализатори обществени катаклизми".

"Изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. „френско предложение“ 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи. Тази рязка промяна в сравнение с настроенията преди няколко месеца ясно показва, че отговорното политическо лидерство е в състояние да доведе до успокоение в обществото и еволюция на обществените нагласи", казват от "Алфа Рисърч".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени