Алфа Рисърч: Свалянето на Никола Минчев и кабинета увеличи подкрепата за ПП, БСП и ДБ

Сътресенията в политическия живот през юни 2022 г. са довели до видимо мобилизиране на подкрепата за партиите, които влизат в действащото управление - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Това показват данни от последното месечно изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 25 юни и 1 юли, т.е. след свалянето на правителството на Кирил Петков с вот на недоверие и финала на консултациите при Румен Радев.

ПП си възстановява изгубените позиции спрямо ГЕРБ на фона на резултатите от април 2022 г., като според данните на "Алфа" - разликата между двете партии сред хората, заявили, че ще гласуват, е около 1 процент в полза на ГЕРБ.

Според социолозите - тази динамика се дължи най-вече на реакцията на хората срещу свалянето на Никола Минчев като председател на 47 НС и последвалото бутане на правителството. ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Моментните настроения показват, че ходовете на Слави Трифонов са успели да доведат ИТН до пореден срив на доверието, при който влизането в следващото Народно събрание е под въпрос - с 3,3% подкрепа сред заявилите готовност да гласуват.

"Възраждане" също върви назад в подкрепата от избирателите като пада от 9,4% (през април) на 7,9% (през юни), което "Алфа рисърч" си обясняват с появата на "Български възход" и отместването на фокуса към по-важната партийна битка между ПП и ГЕРБ.

Уточнението, което агенцията прваи на финала, е, че данните са при "едва 38% изразили желание да участват в изборите" и при силно нестабилна среда.

На въпроса "каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната", 31,9% от хората предпочитат да се формира нов съюз около "Продължаваме промяната".

25,1% са за коалиция около ГЕРБ - по-често подкрепа за този вариант идва от "избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус".

"Алфа Рисърч" вижда и разколебаване на подкрепата за Румен Радев в последния месец заради атаките му срещу управляващото мнозинство и ответните критики от правителството срещу държавния глава.

Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта до 43% през юни 2022 г., казват от "Алфа".

Интересно е наблюдението, което правят социолозите за това, че подкрепата за отпадане на ветото за начало на преговори между Северна Македония и ЕС продължава да расте и че решението за отпушване на процеса "не води до предвещаваните от мнозина анализатори обществени катаклизми".

"Изследването показва, че след вота в парламента на т.нар. „френско предложение“ 42% от анкетираните одобряват вдигането на ветото срещу 53% неодобряващи. Тази рязка промяна в сравнение с настроенията преди няколко месеца ясно показва, че отговорното политическо лидерство е в състояние да доведе до успокоение в обществото и еволюция на обществените нагласи", казват от "Алфа Рисърч".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023