Снимка: © Getty Images

Китайският технологичен гигант Alibaba Group изгуби 26 млрд. долара от пазарната си оценка за броени часове след паника на пазарите, породена от привидно "невинна" новина, която няма нищо общо с дружеството.

Във вторник китайската държавна телевизия CCTV обявява в новините си, че полицията в град Ханджоу (централата на Alibaba) е приложила "принудителни мерки" срещу гражданин с фамилията "Ма".

Водещият на емисията съобщава, че арестът се е случил на 25 април, тъй като "Ма" е обвинен за използването на интернет за дейности, застрашаващи националната сигурност.

Според информацията "Ма" е заподозрян за "заговор с чуждестранни антикитайски вражески сили", целящи да провокират държавен преврат или отделяне на територии от Китай.

Информацията е довела до масова паника на инвеститорите в Alibaba, които са решили, че властите в Пекин са обявили война на основателя на компанията Джак Ма.

Само за няколко часа акциите поевтиняват с 9,4%, което води до загубата на близо 26 млрд. долара. Борсовата криза е овладяна малко след като CCTV прави уточнение, с което дава да се разбере, че арестуваният мъж не е китайският милиардер, а друг човек.

Според китайската медия Global Times, заподозреният е директор по хардуерни разработки в технологична компания и е роден през 1985 г. в Уенджоу, докато Джак Ма е роден през 1964 г. в Ханджоу.

Fortune посочва, че името "Ма" е една от често срещаните фамилии в Китай, като сред 12-милионното население на Ханджоу има над 100 000 души с това име.

Страховете на инвеститорите не са съвсем неоправдани. Още в края на 2020 г. Джак Ма рязко влоши отношенията си с комунистическите власти в Китай, след като си позволи да критикува публично икономическите им реформи.

Милиардерът изчезна от публичното пространство в продължение на два месеца, след като Пекин започна антимонополни разследвания срещу негови компании.

CNN цитират наблюдател на политическите процеси в Китай, който обръща внимание, че инцидентът е "ясна илюстрация за властта на правителството, независимо дали то предприема мерки или не".

"Определено това демонстрира, че властта може да изтрие десетки милиарди долари от пазарната оценка на една компания, без дори да си прави труда да арестува висш технологичен мениджър. Достатъчно е само да пусне определена информация", казва преподавателят по политически науки Виктор Ших от Калифорнийския университет.

Едва след изясняването на истината около самоличността на задържания мъж, акциите на Alibaba са успели да възстановят частично загубите си, но към обяд са останали на около 2% по-ниски стойности от предходния ден.

Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос