Alibaba изгуби $26 млрд. за часове след фалшива тревога за арест на Джак Ма Снимка: © Getty Images

Китайският технологичен гигант Alibaba Group изгуби 26 млрд. долара от пазарната си оценка за броени часове след паника на пазарите, породена от привидно "невинна" новина, която няма нищо общо с дружеството.

Във вторник китайската държавна телевизия CCTV обявява в новините си, че полицията в град Ханджоу (централата на Alibaba) е приложила "принудителни мерки" срещу гражданин с фамилията "Ма".

Водещият на емисията съобщава, че арестът се е случил на 25 април, тъй като "Ма" е обвинен за използването на интернет за дейности, застрашаващи националната сигурност.

Според информацията "Ма" е заподозрян за "заговор с чуждестранни антикитайски вражески сили", целящи да провокират държавен преврат или отделяне на територии от Китай.

Информацията е довела до масова паника на инвеститорите в Alibaba, които са решили, че властите в Пекин са обявили война на основателя на компанията Джак Ма.

Само за няколко часа акциите поевтиняват с 9,4%, което води до загубата на близо 26 млрд. долара. Борсовата криза е овладяна малко след като CCTV прави уточнение, с което дава да се разбере, че арестуваният мъж не е китайският милиардер, а друг човек.

Според китайската медия Global Times, заподозреният е директор по хардуерни разработки в технологична компания и е роден през 1985 г. в Уенджоу, докато Джак Ма е роден през 1964 г. в Ханджоу.

Fortune посочва, че името "Ма" е една от често срещаните фамилии в Китай, като сред 12-милионното население на Ханджоу има над 100 000 души с това име.

Страховете на инвеститорите не са съвсем неоправдани. Още в края на 2020 г. Джак Ма рязко влоши отношенията си с комунистическите власти в Китай, след като си позволи да критикува публично икономическите им реформи.

Милиардерът изчезна от публичното пространство в продължение на два месеца, след като Пекин започна антимонополни разследвания срещу негови компании.

CNN цитират наблюдател на политическите процеси в Китай, който обръща внимание, че инцидентът е "ясна илюстрация за властта на правителството, независимо дали то предприема мерки или не".

"Определено това демонстрира, че властта може да изтрие десетки милиарди долари от пазарната оценка на една компания, без дори да си прави труда да арестува висш технологичен мениджър. Достатъчно е само да пусне определена информация", казва преподавателят по политически науки Виктор Ших от Калифорнийския университет.

Едва след изясняването на истината около самоличността на задържания мъж, акциите на Alibaba са успели да възстановят частично загубите си, но към обяд са останали на около 2% по-ниски стойности от предходния ден.

Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023