Август традиционно е богат на драматични новини, които въодушевяват редакторите на националните телевизии и дават "материал" за няколко живи включвания и извънредни емисии.

Още не бяха отекнали въпросите "Беше ли страшно, като се обърна автобусът?" след катастрофата на АМ "Тракия", а съдбата произведе нова медийна дъвка.

Този път - "граждански арест" на жена, шофирала с 3.10 промила алкохол по Околовръстното шосе на София в понеделник вечер. Доста бързо ще разберете, че гражданите нямат никакви претенции да са арестували когото и да било. Обърнали са внимание, че колата на жената се движи на зиг-заг с включени аварийни светлини, накарали са я да отбие на пътя и заедно са изчакали полицията - но това са излишни детайли, важното е да "имаме новина".

Камерите на телевизиите са се озовали на мястото на инцидента още преди жената да е изтрезняла - за да я снимат и да излъчват самопризнанията ѝ в полуадекватно състояние, в два поредни дни.

"Ама как се оказа, че имате три промила алкохол?", пита репортер с весело любопитство.

"Вие ми кажете", отговаря жената, която очевидно не е на себе си.

Няма спор, че случаят заслужава сериозно внимание - заради безумното движение по едно от най-натоварените трасета в София, заради вечно закъснялата намеса на КАТ, заради все по-болезнения проблем с психичното здраве на хората, чиято зависимост изтрива съзнанието и съвестта им до степен, в която ги прави опасни за всички наоколо.

Напълно разбираема и дори похвална е реакцията на останалите шофьори, които може би са подарили втори живот на 40-годишната жена благодарение на намесата си. Безразличието щеше да доведе до много по-ужасни репортажи "от мястото на събитието".

Каква обаче е добавената стойност от публичното унижение на жената, снимана като екзотичен зоологически експонат в присъствието на полицаите, изобщо не е ясно.

Каква е ползата от завирането на микрофон в лицето ѝ и излъчването в национален ефир?

Къде свършва легитимният новинарски интерес и започва евтиното зрелище?

Един зададен на място журналистически въпрос щеше да бъде защо в най-натоварените вечерни часове на Околовръстното шосе няма по-сериозно полицейско присъствие. Или защо свидетелите на инцидента са останали сами да уговарят жената да не избяга, докато чакат КАТ в продължение на 30 минути. Или защо полицаите са ги държали до късно вечерта, за да дават показания на пътя.

Вместо да вкарваме случката в категорията "Пияна жена - весела къща", е добре да се запитаме как е възможно да сме по-реактивни към престъпленията, по-взискателни към институциите (включително към медиите) и по-съзнателни за причините, поради които все повече хора сядат зад волана след употреба на алкохол и няма кой да ги спре.

В град, в който цял квартал излезе на протест срещу откриването на център за лечение на хора със зависимости - като в "Младост" през 2019 г. - а психичното здраве продължава да е табу, няма защо да демонстрираме възмутено учудване от поредната новина за катастрофата на един човешки живот.

Новините за "гражданските арести" като този са пример как ненормалната среда се е превърнала в норма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.