Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа обяви, че върховенството на закона е проблем в България, но изрази позиция, че двете страни могат да продължат „стабилността и просперитета“ с общи инвестиции.

Мустафа участва в бизнес среща с Американската търговска камара в България, която се проведе в новия формат “AmCham Executive Club”. На нея президентът Оливие Маркет заяви, че Камарата има готовност и изразява желание да си партнира с новото правителство на Кирил Петков в различни секторни политики.

"Откриваме много общи приоритети и споделена визия за развитието на страната. Само заедно – бизнесът и правителството – можем да постигнем ефективност, прозрачност и борба с корупцията, като така разгърнем потенциала за растеж на България», каза той. "Американската камара може да предостави експертен опит и решения в сектори като здравеопазване, енергетика, дигитална трансформация, иновации и др.".

Най-висшият приоритет на Търговската камара за 2022 ще е върховенството на закона. Останалите ще бъдат застъпничество за регионални и трансатлантически отношения, устойчив бизнес климат и инвестиции, дигитална икономика и иновации, развитие на човешкия капитал.

„За да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която Амeриканската търговска камара играе важна роля”, заяви Херо Мустафа.

Според нея Съединените щати и България са посели семената на дълбоко и многостранно партньорство, което може да донесе изключителни възможности, сигурност и просперитет.

„САЩ и България инвестират заедно в нашето бъдеще. Успехът на нашите две нации се крие в инвестиции в инфраструктура, инвестиции в човешки капитал, инвестиции в добро управление и в инвестиции в нови и обещаващи сектори на икономиката. Тези изключително важни инвестиции не само ще допринесат за преодоляване на пандемията от COVID-19, но и ще позиционират нашите две страни за продължаване на стабилност и просперитет“, каза Мустафа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024