Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа обяви, че върховенството на закона е проблем в България, но изрази позиция, че двете страни могат да продължат „стабилността и просперитета“ с общи инвестиции.

Мустафа участва в бизнес среща с Американската търговска камара в България, която се проведе в новия формат “AmCham Executive Club”. На нея президентът Оливие Маркет заяви, че Камарата има готовност и изразява желание да си партнира с новото правителство на Кирил Петков в различни секторни политики.

"Откриваме много общи приоритети и споделена визия за развитието на страната. Само заедно – бизнесът и правителството – можем да постигнем ефективност, прозрачност и борба с корупцията, като така разгърнем потенциала за растеж на България», каза той. "Американската камара може да предостави експертен опит и решения в сектори като здравеопазване, енергетика, дигитална трансформация, иновации и др.".

Най-висшият приоритет на Търговската камара за 2022 ще е върховенството на закона. Останалите ще бъдат застъпничество за регионални и трансатлантически отношения, устойчив бизнес климат и инвестиции, дигитална икономика и иновации, развитие на човешкия капитал.

„За да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която Амeриканската търговска камара играе важна роля”, заяви Херо Мустафа.

Според нея Съединените щати и България са посели семената на дълбоко и многостранно партньорство, което може да донесе изключителни възможности, сигурност и просперитет.

„САЩ и България инвестират заедно в нашето бъдеще. Успехът на нашите две нации се крие в инвестиции в инфраструктура, инвестиции в човешки капитал, инвестиции в добро управление и в инвестиции в нови и обещаващи сектори на икономиката. Тези изключително важни инвестиции не само ще допринесат за преодоляване на пандемията от COVID-19, но и ще позиционират нашите две страни за продължаване на стабилност и просперитет“, каза Мустафа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията