Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа обяви, че върховенството на закона е проблем в България, но изрази позиция, че двете страни могат да продължат „стабилността и просперитета“ с общи инвестиции.

Мустафа участва в бизнес среща с Американската търговска камара в България, която се проведе в новия формат “AmCham Executive Club”. На нея президентът Оливие Маркет заяви, че Камарата има готовност и изразява желание да си партнира с новото правителство на Кирил Петков в различни секторни политики.

"Откриваме много общи приоритети и споделена визия за развитието на страната. Само заедно – бизнесът и правителството – можем да постигнем ефективност, прозрачност и борба с корупцията, като така разгърнем потенциала за растеж на България», каза той. "Американската камара може да предостави експертен опит и решения в сектори като здравеопазване, енергетика, дигитална трансформация, иновации и др.".

Най-висшият приоритет на Търговската камара за 2022 ще е върховенството на закона. Останалите ще бъдат застъпничество за регионални и трансатлантически отношения, устойчив бизнес климат и инвестиции, дигитална икономика и иновации, развитие на човешкия капитал.

„За да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която Амeриканската търговска камара играе важна роля”, заяви Херо Мустафа.

Според нея Съединените щати и България са посели семената на дълбоко и многостранно партньорство, което може да донесе изключителни възможности, сигурност и просперитет.

„САЩ и България инвестират заедно в нашето бъдеще. Успехът на нашите две нации се крие в инвестиции в инфраструктура, инвестиции в човешки капитал, инвестиции в добро управление и в инвестиции в нови и обещаващи сектори на икономиката. Тези изключително важни инвестиции не само ще допринесат за преодоляване на пандемията от COVID-19, но и ще позиционират нашите две страни за продължаване на стабилност и просперитет“, каза Мустафа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари