Американски компании спират да финансират "пропагандата" в Русия и да консултират богати руснаци Снимка: © Getty Images

САЩ, страните от Г-7 и Европейският съюз се договориха да наложат нови широки санкции на Русия - решението беше взето в неделя, ден преди широко тачения в Москва Ден на победата - 9 май

Санкциите включват допълнителен контрол върху износа и ангажимент за постепенно спиране на вноса на руски петрол.

Във видео разговор с украинския президент Володимир Зеленски, лидерите на седемте най-развити икономики, поеха ангажимент да продължават с военната и финансовата си помощ за атакуваната от Русия страна.

„Ужасени сме от масовото погубване на човешкия живот, атаката срещу човешките права и разрушенията, причинени от руските действия в Украйна“, казват лидерите на най-развитите икономики в света - Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Канда и Япония.

Нови санкции обявиха Великобритания, Канада и САЩ. В американския пакет са включени визови ограничения срещу 2600 руски и беларуски граждани. Санкционирани са още 3-те най-гледани държавни руски телевизии - Първи канал, Русия-1 и НТВ, както и 8 ръководители на "Сбербанк" и 27 високопоставени служители на "Газпромбанк".

САЩ обявиха, че се присъединяват към Обединеното кралство като забраняват на своите граждани да предоставят "счетоводни, доверителни и консултантски услуги за лица от Руската федерация“. За момента не се забранява предоставянето на правни услуги на руснаци, но не е изключено това да стане на следващ етап, въз основа на поведението на Русия.

Именно тази забрана, която засяга услугите, се смята за особено „мощна“ мярка, тъй като американските консултантските и счетоводни фирми са особено търсени от руски компании „да им помогнат да разберат как да преформулират своите бизнес стратегии“ и „да скрият богатството си“ от санкциите.

Санкциите ще забранят на американските рекламодатели да "финансират руската пропаганда" и ще принудят телевизионните мрежи сами да си доставят видеокамери, микрофони, софтуерни сървъри и други технологии за излъчване.

„Избрахме стоки, избрахме услуги, избрахме технологии, на които ние и европейците, и Г-7 и нашите партньори в Азия бяхме доминиращи доставчици“, казва високопоставен служител, запознат с преговорите между страните от Г-7, пред американското издание AXIOS.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023