Снимка: © Getty Images

Американският щат Мисури съди китайското правителство заради коронавируса, обвинявайки властите в азиатската страна, че са отговори за разпространението на пандемията.

Съдебното дело, определено за „историческо“ от местните власти, влезе във Федералния съд, след като бе внесено от главния прокурор на щата – републиканеца Ерик Шмит. Китайското правителство е обвинено за „отговорност за огромната смърт, страдание и икономически щети, нанесени на хората по света, включително на гражданите на Мисури“.

Шмит съобщи в своето изявление, че китайските власти са излъгали за опасността от вируса и не са сторили нужното, за да го овладеят навреме. Мисури изисква от азиатската страна компенсация за всички щети, а Китай категорично отрича да е изпуснала контрола над кризата.

„Китайското правителство заглуши хората, които алармираха за вируса и не направи достатъчно, за да спре разпространението на заболяването. Трябва да се потърси отговорност за действията им“, каза главният прокурор.

Все още не е ясно дали съдебното дело ще даде резултат, тъй като американските закони забраняват съдебни процеси срещу други държави, с малки изключения – това заяви професорът по международно право в Университета в Калифорния Чимийн Кайтнър.

„Проблемът със закона е, че просто това не е възможно“, каза той, цитиран от The Guardian.

Изпълнителният директор на Демократическата партия в Мисури – Лорън Гепфорд, нарече съдебния процес „сензация“ от страна на главния прокурор републиканец, който тази година се бори за преизбиране на поста си.рКъм този момент смъртните случаи в Мисури са 215, като във вторник бяха отчетени още 16 нови, по данни на Университета „Джонс Хопкинс“. Общият брой на заразените се повиши със 156 души и стана 5963.

Заразените в САЩ са над 819 хиляди, жертвите са повече от 45 000, а излекуваните до момента - над 82 хиляди.

Междувременно стана ясно, че САЩ спира за 60 дни приемането на нови имигранти. Това обяви президентът Доналд Тръмп на редовния брифинг в Белия дом.

Мярката цели защита на работните места на американците, но ще бъде прилагана само за хората със "зелена карта", която позволява постоянно жителство в страната. Първоначалният план на Тръмп беше да спре цялата имиграция, но президентът получи ответна реакция от бизнес лидерите и бе принуден да се откаже от тази стратегия, която целеше да възпрепятства хората с временна работна виза.

Според президента ограниченията могат да траят "доста по-дълго", а не само 60 дни. Това зависи от начина, по който реагира икономиката. Към момента над 20 милиона американци са загубили работата си вследствие на пандемията, съобщи BBC.

"Ще бъде грешно и нечестно за безработните американци, загубили работата си заради вируса, да бъдат заменени от нова имигрантска работна ръка, пристигнала от чужбина", каза Тръмп.

Американският Сенат прие пакет от икономически мерки за близо 500 милиарда долара. Те ще бъдат разпределени под формата на кредити за предприятия, като помощ за болниците и за купуването на тестове за коронавирус. Пакетът от мерки трябва да бъде приет окончателно до края на седмицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени