Американски военни идват в България, за да укрепват източния фланг на НАТО Снимка: © US Mission to NATO

НАТО ще разположи американски войници в България като част от плановете на Алианса за отбрана на източния фланг. Това става ясно от съобщение в туитър профила на мисията на САЩ в НАТО.

"Завръщане с гръм и трясък. След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като "Крещящите орли", се завръща в Европа. Близо 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съюзници и да възпрат нашите противници", се казва в съобщението.

Засега няма информация каква част от предвидените 2400 войници ще бъдат разположени в България. Американските войници ще участват в усилването на източния флаг, където има батальонни бойни групи, специално създадени с решение на НАТО и одобрено от българското правителство през март и май.

За първи път "Крещящите орли" са изпратени в Европа по време на Втората световна война.

Новината идва дни, след като у нас на посещение беше командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Дарил Уилямс. С военното ръководство той е обсъдил въпроси, свързани с бойната група, разположена у нас, припомня БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024