Американското разузнаване: Путин се готви за продължителна война Снимка: © Getty Images

Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна, като дори и евентуална победа на изток няма да сложи край на конфликта, предупреди американското разузнаване.

Предупреждението идва в момент, когато ожесточените боеве продължават на изток. Москва пренасочи войските си към завладяването на Донбас, след като Украйна предотврати опитите на Путин да превземе столицата Киев.

Въпреки това руската армия е в безизходица, казва американското разузнаване.

Според Аврил Хейнс, директорът на националното разузнаване, който беше изслушан в Сената на САЩ във вторник, Путин все още възнамерява „да постигне цели извън Донбас“, но „се изправя пред несъответствие между своите амбиции и настоящите конвенционални военни способности на Русия“.

Тя добави, че руският президент "вероятно" разчита подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне, тъй като инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията растат.

Той обаче може да прибегне до „по-драстични средства“ с удължаването на войната – въпреки че Москва би използвала ядрени оръжия само ако Путин осъзнае „екзистенциална заплаха“ за Русия.

Директорът на Агенцията за отбрана на разузнаването Скот Бериър каза на същото изслушване, че руснаците и украинците са "малко в задънена улица".

До момента са убити между осем и десет руски генерали, добави той.

В Украйна тела на 44 цивилни са открити сред развалините на срутена сграда в град Изюм, докато бушува борбата за контрол над района. Инцидентът се случва през март, когато жителите се скриват в мазето от руски обстрел, но спасителите едва сега успяват да стигнат до развалините.

Последната битка за Мариупол се води в стоманодобивния завод „Азовстал“, където стотици украински военни са укрити в подземни тунели и бункери, заобиколени от руски войски.

Превземането на града е ключова военна цел на Москва, защото това ще й даде контрол над едно от най-големите пристанища на Украйна и по-лесен достъп до по-широкия регион.

В източния град Одеса ракети поразиха няколко сгради през нощта и разтърсиха домове наблизо. Един човек е загинал, а петима са ранени, съобщиха от украинските въоръжени сили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024