Амнистия по случай с педофилия коства работата на унгарския президент Каталин Новак Снимка: © Getty Images

22:00 часа, последно развитие на новината:
Унгарският президент Каталин Новак обяви в събота вечер оставката си. Причината е нейно решението да помилва мъж, осъден заради сексуално насилие над деца.


Президентът на Унгария Каталин Новак се оказа в центъра на политически скандал, който може да ѝ коства президентския пост. Тя е подложена на все по-голям натиск да подаде оставка заради противоречиво решение да помилва мъж, обвинен в сексуално насилие над дете.

В петък вечерта над 1000 души се събраха в столицата Будапеща, за да поискат оставката на Новак, която е близък съюзник на премиера Виктор Орбан. Тя е заемала поста на министър по семейните въпроси в едно от неговите правителства.

Унгарските опозиционни партии призовават Новак да бъде отстранена от президентския пост.

Случаят всъщност не е нов, а е от април 2023 г. Тогава - малко преди посещение при папа Франциск, тя решава да помилва няколко души. В списъка с имена се оказва и заместник-директор на детски дом, който е обвинен, че е помогнал на бившия директор на дома да укрие престъпленията си.

Директорът е осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над няколко непълнолетни момчета, като престъпленията са извършвани в периода 2004-2016 г. Неговият съучастник е бил осъден на повече от 3 години, като е оказвал натиск върху момчетата да оттеглят твърденията си, че са били насилвани.

Едва миналата седмица стана ясно, че Новак е помилвала мъжа, което предизвика широк гняв сред обществото в Унгария. Тя твърди, че всички решения за амнистия предизвикват разделение, но настоява, че никога не би помилвала педофил.

В опит да успокои общественото недоволство около случая партията на Орбан "Фидес" внесе в четвъртък поправки в Конституцията, които забраняват бъдещи помилвания да се отнасят за хора, осъдени за извършване на престъпления срещу деца.

"Решението за помилване на президента на републиката предизвика дебат. Този дебат трябва да бъде приключен по начин, който да успокои всички унгарци", се казва в текста на законопроекта.

В петък обаче хиляди протестиращи се събраха пред двореца Шандор в Будапеща, където се намира президентската резиденция. Демонстрантите настояваха Новак да подаде оставка.

Президентът е и бивш заместник-председател на партията "Фидес", като грешката ѝ се отразява и на репутацията на политическата формация.

"Не може да има милост за педофилите, това е мое лично убеждение", написа премиерът Виктор Орбан в своя публикация във Facebook.

Според информация от президентската канцелария Новак е заминал за Катар в четвъртък на официално посещение. През последните дни обаче трима от нейните съветници подадоха оставка заради избухналия скандал.

В събота унгарските медии съобщиха, че президентският самолет е излетял по-рано от предвиденото и вече пътува обратно към Будапеща. Не е ясно дали Новак е прекъснала пътуването си и каква би била причината за това внезапно решение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Основен свидетел по делото "Осемте джуджета" е разпитван 49 пъти

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024