Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков поздрави Румен Радев и Илияна Йотова за победата на балотажа минути след публикуването на първите данни от вота. 

Герджиков благодари на избирателите си и заяви, че "ще намерим начин да продължим, така че вашият глас да продължи да се чува". На въпроса дали ще продължи да се занимава с политика обаче той отговори отрицателно. 

"Сигурно е това, че няма да поема по пътя на политиката. Естествено, че ще се върна в университета, как ще продължа като ректор, ще обсъдим в следващите дни с колегите", каза той. 

Анастас Герджиков обясни загубата на президентските избори с това, че "целият държавен апарат работеше за действащия президент", а вместо дебат по политически теми "непрестанно повтаряха само едно - вие сте свързани с дадени партии и хора". 

"Репресиите на силовите министерства бяха в полза на Радев. вътрешният министър беше говорител на предизборния щаб, правеше инсинуации на всяка пресконференция", каза Герджиков, като даде за пример проверката на Икономическа полиция в СУ в последните дни на предизборната кампания. 

В същото време той призна, че "основната вина за загубата е наша". 

"Не сме достигнали до сърцата на всеки българин, не сме убедили всеки, че нашата визия е добра. Проблемът не е в това, че не харесват това, което предлагаме, а че не вярват на никого", каза още той. 

Герджиков описа като позитивен резултат от кампанията си не само това, че е успял да достигне до балотаж, но и че "повлияхме значително за промяна на политическия стил и поведение".

"След като ни се подиграваха, че говорим за обединение, сега всички говорят за това сега. Мисля, че това ще остане. Няма как тези, които разбраха, че обединението е правилната посока, да се върнат към разделителните линии", каза още той. 

Първи резултати от балотажа: Румен Радев печели втори президентски мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал