„Анатомия на едно падане” е големият победител на Европейските филмови награди

„Анатомия на едно падане” е големият победител с отличието „Най-добър филм" на 36-ите награди на Европейската Филмова Академия. По-рано тази година филмът получи „Златна Палма", друга престижна награда на кинофестивала в Кан.

Във фокуса на сюжета е Сандра, успешна немска писателка, която живее в изолирана хижа във френските Алпи. Тя е там със съпруга си Самуел и с незрящия им син Даниел.

Когато Самуел е открит мъртъв в снега, подозренията не закъсняват. Продукцията се отличи със силния си сценарий и с това, че е изигран като съдебен процес. „Анатомия на едно падане” функционира като своеобразна аутопсия на предубедеността и двусмислието, а съдът е сцена, на която всеки жест и дума са подложени на съмнение и преоценка.

Жюстин Трие получи награда „Най-добър режисьор" за филма. Заедно с партньора ѝ, в работата и в живота, Артур Харари си поделиха и отличието „Най-добър сценарии"

При получаване на статуетката Жюстин Трие сподели, че сценарият е писан по време на пандемията. За нея изолацията е била истинско изпитание и за отношенията ѝ с Харари, но за радост двойката е съхранила връзката си.

Очаквано Сандра Хюлер, която е в главната роля на филма, получи награда за „Най-добра актриса". Тя бе номинира и за ролята ѝ в друг филм от тази година „Зона на интерес“.

Когато прие наградата, Хюлер говори за различните конфликти, които разтърсват света и призова присъстващите да запазят минута мълчание, за да си представят „мира мълчаливо, силно и ярко“.

„Анатомия на едно падане” получи наградата и за монтаж и наградата на Европейските Университети, която се гласува предварително в 24 европейски университета, в 25 държави и се гласува предварително на среща в Хамбург.

Филмът не е официалното предложение на Франция за участие в надпреварата за чуждоезичен филм за наградите “Оскар” през 2024 г., но все пак е обсъждан като претендент за наградите в основните категории.

Другите отличия на Европейските филмови награди

„Най-добър европейски актьор" получи Мадс Микелсън за ролята си в „Обетована земя”.

„Най-добър документален филм" е естонската номинация за "Оскар" - „Smoked sauna sisterhood”.

Филмът на Пабло Бергер “Роботски мечти” получи „Най-добър анимационен филм". Бергер скандира: „Анимацията не е жанр!”, докато прие наградата.

Британската актриса и носителка на “Оскар“, Ванеса Редгрейв взе европейското отличие за цялостен принос.

Легендарният унгарски режисьор Бела Тар получи възторжени овации, когато Майк Дауни му връчи почетната награда на президента и борда на Академията. Това е рядко постижение. Тар е едва шестият режисьор, удостоен с тази чест, след Маноел де Оливейра, Анджей Вайда и Коста-Гаврас, както и актьорите Мишел Пиколи и Майкъл Кейн.

Академията също почете всички кинотворци, които починаха през миналата година. Сред тях е българският режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024