Снимка: © Getty Images

Правосъдният министър Данаил Кирилов е внесъл предложение за освобождаване на съдия Андон Миталов от длъжност заради накърняване на престижа на съдебната власт. 

Предложението е внесено в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и се позовава на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, с което Миталов получи забрана за влизане на територията на Съединените щати заради "участието му в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". 

Съдията стана известен в края на 2019 г. с това, че разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов (ръководител на движение "Русофили") да напусне територията на България въпреки мярката за неотклонение и да посети Русия, за да получи орден от президента Владимир Путин.

Данаил Кирилов посочва, че "неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава". 

Министърът на правосъдието твърди, че Андон Миталов е допуснал грешка в делото на Николай Малинов, като "се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно - позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития". 

Кирилов твърди, че има нарушение на разпоредбите на НПК, тъй като решението за еднократно пускане на Малинов е взето, без да се поиска становището на прокурора. 

Въпреки че решението на Миталов не подлежи на инстанционен контрол, правосъдният министър настоява, че те демонстрират "неизпълнение на служебните задължения" и са основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност. 

Писмото на Данаил Кирилов идва ден след като съдийската колегия на ВСС поиска информация от Съединените щати чрез МВнР за наличните данни за корупционни практики на Андон Миталов. Санкциите срещу съдията се оказаха изненада както за преките му ръководители в Специализирания съд, така и за Инспектората на ВСС, който не е открил нарушения в казуса с Николай Малинов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата