Снимка: © Getty Images

Правосъдният министър Данаил Кирилов е внесъл предложение за освобождаване на съдия Андон Миталов от длъжност заради накърняване на престижа на съдебната власт. 

Предложението е внесено в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и се позовава на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, с което Миталов получи забрана за влизане на територията на Съединените щати заради "участието му в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". 

Съдията стана известен в края на 2019 г. с това, че разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов (ръководител на движение "Русофили") да напусне територията на България въпреки мярката за неотклонение и да посети Русия, за да получи орден от президента Владимир Путин.

Данаил Кирилов посочва, че "неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава". 

Министърът на правосъдието твърди, че Андон Миталов е допуснал грешка в делото на Николай Малинов, като "се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно - позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития". 

Кирилов твърди, че има нарушение на разпоредбите на НПК, тъй като решението за еднократно пускане на Малинов е взето, без да се поиска становището на прокурора. 

Въпреки че решението на Миталов не подлежи на инстанционен контрол, правосъдният министър настоява, че те демонстрират "неизпълнение на служебните задължения" и са основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност. 

Писмото на Данаил Кирилов идва ден след като съдийската колегия на ВСС поиска информация от Съединените щати чрез МВнР за наличните данни за корупционни практики на Андон Миталов. Санкциите срещу съдията се оказаха изненада както за преките му ръководители в Специализирания съд, така и за Инспектората на ВСС, който не е открил нарушения в казуса с Николай Малинов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети