Андрей Гюров призова БНБ да не бърза с решението за освобождаването му

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров призова ръководството ѝ да не бърза с решение за неговото освобождаване, преди административният съд да разгледа внесената от него жалба срещу Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

Гюров беше атакуван от КПК заради предполагаема несъвместимост между позицията му в централната банка и минало негово участие в дружества. Той излезе в неплатен отпуск, докато съдът се произнесе по случая.

Управителният съвет на БНБ се готви да проведе заседание на 16 юли, на което вероятно ще потвърди оспорвания акт на Антикорупционната комисия и ще "развърже ръцете" на Народното събрание да уволни Гюров предсрочно.

"По правилата на административното право Управителният съвет на банката e задължен да образува производство и да се произнесе по казуса в двуседмичен срок, но не по-късно от първото редовно заседание на съвета, което е на 16 юли," казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Андрей Гюров обаче реагира на тази позиция с апел колегите му да обсъдят казуса едва след като ВАС се произнесе по съществото на спора. Според него с решението си КПК превишава правомощията и нарушава както българското, така и европейското законодателство.

"Очаквам административният съд да разгледа надлежно всички представени доказателства и аргументи и едва след това Управителният съвет на БНБ да се произнесе по случая. Обстоятелството, че не се изчаква произнасянето на съда, създава условия за сериозна правна несигурност," посочва той в позиция, изпратена също до БТА.

Според Димитър Радев - Управителният съвет на БНБ всъщност е длъжен да потвърди решението на Комисията за противодействие на корупцията.

Преценката на съвета е само за това "доколко това вече установено от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на негов член." Радев обяснява, че няма как БНБ да променя решението на КПК по въпроса дали има несъвместимост при Андрей Гюров, защото рискува да наруши закона, като се намеси в компетенциите на друга институция.

След това решението за освобождаването е в ръцете на народните представители, тъй като Андрей Гюров е избран за подуправител от парламента.

На въпрос какъв е смисълът от процедурата със заседанието на Управителния съвет на БНБ, Радев отговаря, че тя е усложнена допълнително, за да се гарантира независимостта на централната банка.

"Обичайно решенията за несъвместимост на Антикорупционната комисия се внасят директно в органа по избора на съответното длъжностно лице и той незабавно може да го освободи от длъжност. С оглед на персонална и институционална независимост този ред е значително по-сложен за членовете на УС на БНБ. Най-важната разлика е, че при несъгласие на засегнатото лице, то не може да бъде освободено предсрочно от заеманата длъжност без решение на компетентния съд, в случая Върховния административен съд," посочва Радев.

При произнасяне на съда против решението на БНБ, Андрей Гюров ще продължи своя мандат, а в обратния случай ще се чака окончателно решение от парламента, допълва той.

Как се стигна дотук?

През октомври миналата година от "Има такъв народ" настояваха Гюров да бъде уволнен от поста в БНБ, защото според тях не е прекратил навреме членството си в ръководството на "Продължаваме промяната". През декември "Възраждане“ сезира Комисията за противодействие на корупцията и управителя на БНБ Димитър Радев заради предполагаем конфликт на интереси на Гюров.

Самият Гюров месеци по-рано обясни, че казус няма и че е подал оставка от формацията веднага след като е избран за подуправител на банката.

Гюров влезе в БНБ през юли 2023 г. Според справка в Търговския регистър по това време е имал участие едно търговско дружгество - "Йонтех Инженеринг" ООД - като съдружник, и в едно сдружение - "Голф-клуб Благоевград".

Според документите ги е напуснал съответно през ноември 2023 и януари 2024 г.

Законът казва, че управители и подуправители на централната банка не могат да бъдат хора, които участват в управителните или контролни органи в търговски дружества, както и не могат да бъдат съдружници в акционени дружества.

Гюров оспорва решението на КПК на основание на факта, че забраната засяга само собствеността в дружества с неограничена отговорност - а той е бил съдружник в ООД.

"Законът за БНБ не забранява участието в управителни съвети на юридически лица с нестопанска цел. Забранено е извършването на дейност без разрешение на Управителния съвет на БНБ, но факти за такава дейност липсват. Такива не може и да има, тъй като много преди да бъде обсъждана моята кандидатура като подуправител, аз надлежно съм подал оставки от двете сдружения и не съм осъществявал никаква дейност в тях. За това свидетелстват и самите сдружения", казва той в писмото си до ръководството на централната банка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024