Снимка: © Getty Images

Андрей Гюров е изявил желание да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ, обяви Кирил Петков преди да влезе на среща на коалиционния съвет днес.

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление в управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. (...) Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме информира, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни като закриването на специализирания съд и прокуратура", каза Петков и добави, че няма пречка настоящият гуверньор (Димитър Радев) да остане на поста. 

"Всички плащания към и от България се следят от БНБ, фалита на КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор (Иван Искров) си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа се избира е от голямо значение", каза още Кирил Петков. 

Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес над истински важните цели пред правителството, аргументира Петков отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепят кандидата на ИТН за поста. Според премиера, в ПП имат "притеснения за професионалната биография" на Любомир Каримански.

Гюров също коментира темата в публикация във Facebook: "При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име."

"Най-важна законодателната инициатива през следващата седмица ще е тази за закриването на специализирания съд и прокуратура", продължи Петков. Тя трябва да мине през обсъждане в комисиите на НС и през гласуване в зала.  

"Борбата с корупцията е невъзможна без тази промяна", каза премиерът. 

"Продължаваме промяната" ще предложат и засилен контрол от страна на НС върху разплащането на фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности при управлението ГЕРБ.

Всяко строителство трябва да мине през техническа проверка от експертна комисия от Министерство на регионалното развитие и блаогустройството и Министерство на финансите, а плащанията -  през антикорупционната комисия на парламента. 

Накрая Кирил Петков завърши с ангажимента, че всички решения за Северна Македония и Украйна ще бъдат само и единствено дело на парламента. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"