Андрей Гюров се оттегля като кандидат за управител на БНБ, обяви Кирил Петков Снимка: © Getty Images

Андрей Гюров е изявил желание да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ, обяви Кирил Петков преди да влезе на среща на коалиционния съвет днес.

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление в управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. (...) Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме информира, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни като закриването на специализирания съд и прокуратура", каза Петков и добави, че няма пречка настоящият гуверньор (Димитър Радев) да остане на поста.

"Всички плащания към и от България се следят от БНБ, фалита на КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор (Иван Искров) си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа се избира е от голямо значение", каза още Кирил Петков.

Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес над истински важните цели пред правителството, аргументира Петков отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепят кандидата на ИТН за поста. Според премиера, в ПП имат "притеснения за професионалната биография" на Любомир Каримански.

Гюров също коментира темата в публикация във Facebook: "При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име."

"Най-важна законодателната инициатива през следващата седмица ще е тази за закриването на специализирания съд и прокуратура", продължи Петков. Тя трябва да мине през обсъждане в комисиите на НС и през гласуване в зала.

"Борбата с корупцията е невъзможна без тази промяна", каза премиерът.

"Продължаваме промяната" ще предложат и засилен контрол от страна на НС върху разплащането на фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности при управлението ГЕРБ.

Всяко строителство трябва да мине през техническа проверка от експертна комисия от Министерство на регионалното развитие и блаогустройството и Министерство на финансите, а плащанията - през антикорупционната комисия на парламента.

Накрая Кирил Петков завърши с ангажимента, че всички решения за Северна Македония и Украйна ще бъдат само и единствено дело на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024