Андрей Янкулов: Задържането на Ибрямов не е легитимно. Може да е случай "вкарване в капан" Снимка: © Screenshot

Няма нищо легитимно в действията на властите по задържането на депутата и кандидат на предстоящите парламентарни избори Джейхан Ибрямов. Един от най-големите проблеми е това, че той е бил разпитван, негови адреси са били обискирани, а накрая е арестуван, докато все още има имунитет срещу наказателно преследване. Така събраните доказателства до този момент няма как да бъдат ползвани като доказателства пред съда.

Това стана ясно от анализа на правния експерт Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ). В интервю за bTV той обясни, че депутатският имунитет на Ибрямов категорично забранява той да бъде разследван и срещу него да бъдат събирани доказателства. Всички първоначални действия, довели до задържането му, обаче са извършени от властите, докато той още е имал депутатска защита.

Народеният представител от 50-ото Народно събрание и кандидат за депутат от крилото на ДПС-Доган беше арестуван миналата седмица по обвинения в данъчни престъпления и пране на пари. Прокуратурата твърди, че го е хванала с белязани 100 хил. лв. и говори за "заварено тежко престъпление" - случай, който позволява арест "по неотложност" на лице с имунитет.

Според Янкулов обаче на база на предоставената до този момент информация не може да става дума за случай на неотложност, тъй като няма никаква инцидентнот при извършването на престъплението. Когато Ибрямов е задържан на 2 октомври, властите вече са провели мероприятия по документиране на евентуалната престъпна дейност - според данните, които самите те дават към момента.

"Това е престъпление, което е документирано... Очаквано е да се извърши. В случая това не е заварено престъпление, когато има такава подготвителна дейност, защото няма никаква инцидентност или случайност", обяснява експертът.

Според него може да се разглежда т.нар. хипотеза "вкарване в капан" - когато държавните органи не просто пасивно наблюдават престъпление, но и съдействат активно за неговото извършване. Хипотезата е валидна във връзка с това, че прокуратурата и службите са работили със свидетеля, който в крайна сметка залага "капана" с белязаните пари.

Основният свидетел по делото е Мирослав Тодоров, с когото Ибрямов се познава от години. Самият Тодоров е обвиняем по дело за източване на милиони левове данъци и е арестуван през август.

Янкулов посочва, че малко или много обвинението срещу Тодоров го поставя в "положение на зависимост от държавните органи и поставя под въпрос неговата мотивация да участва като свидетел".

По думите на юриста Ибрямов продължава да бъде незаконно задържан. Причината е, че няма разрешение на Народното събрание за продължаващия му арест. В събота Софийският градски съд одобри поисканата от прокуратурата най-тежка мярка за неотклонение - "задържане под стража" - срещу кандидат-депутата.

"Дори когато се касае за хипотезата за заварено престъпление, която аз оспорвам, трябва да има последващо произнасяне на органа, който сваля имунитета, за продължаването на това задържане", казва Янкулов.

До момента парламентът не се е произнесъл по тази част от действията по разследването. Експертът от АКФ посочва още, че решението за свалянето на депутатската защита на Ибрямов трябва да бъде внесено за разглеждане и гласувано от целия парламент, а не само от неговия председател.

"Не може председателят да изземе функциите на Народното събрание и да реши вместо целия парламент съдбата на депутатския имунитет на Джейхан Ибрямов", допълва той.

Още по темата:

Биршен Ибрямова: Пеевски е човекът, който много обича да се страхуват от него. И това прави в момента

Джейхан Ибрямов остава в ареста, реши съдът (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Българските Военноморски сили получиха американски подводни дронове

Подводните апарати могат да се използват както за научни цели, така и за отбрана

11:48 - 18.10.2024
Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024